Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Brusselse hoogleraar krijgt doodstraf in Iran

Een hoogleraar rampengeneeskunde van de Vrije Universiteit Brussel is in zijn thuisland Iran ter dood veroordeeld. Hij zou collaboreren met wetenschappers uit vijandelijke staten.

De 45-jarige Ahmadreza Djalali is in april 2016 opgepakt toen hij in Iran zijn familie wilde bezoeken. Zeven maanden lang zat hij in een isoleercel. Zijn vrouw hield de arrestatie aanvankelijk stil om het Iraanse regime niet voor het hoofd te stoten.

Maar dat heeft niet geholpen. Deze week werd bekend dat hij de doodstraf krijgt, meldt dagblad De Morgen in een artikel waar de Brusselse Vrije Universiteit zelf ook naar verwijst. “We moeten ons scherp verzetten”, zegt rector Caroline Pauwels.

Twee weken

De hoogleraar rampengeneeskunde werkt mee aan een opleiding waar dokters uit de hele wereld zich laten bijscholen, vertelt een collega, ook uit de Verenigde Staten, Saudi-Arabië en Israël. Misschien dat de Iraanse veiligheidsdienst daar aanstoot aan heeft genomen.

De doodstraf zou binnen twee weken voltrokken worden. Onder een petitie op change.org staan al bijna tienduizend steunbetuigingen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.