Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bomen planten maakt je niet klimaatneutraal

Helaas, een boom planten heeft lang niet altijd zin om de ecologische voetafdruk te verkleinen. Een grote internationale studie, waar ook een VU-ecoloog aan meewerkte, heeft dat aan het licht gebracht.

Pikante bevinding

Flink wat bos is er sinds 1750 in Europa bijgekomen, maar dat heeft in geen enkel opzicht geleid tot minder koolstofdioxide in de atmosfeer. Dat is een pikante bevinding die het team vandaag in Science publiceerde, want nog in december spraken 195 landen in een nieuw klimaatakkoord met elkaar af om de hoeveelheid schadelijke broeikasgassen in de atmosfeer terug te dringen. En een belangrijke strategie daarvoor leek herbebossing en bosbeheer.

Of dat gaat werken is dus maar de vraag. “Zelfs bij goed beheer houdt een hedendaags bos veel minder koolstof vast dan de natuurlijke bossen anno 1750”, zegt ecoloog Sebastiaan Luyssaert, een van de onderzoekers, in een bericht op de website van zijn faculteit.

Naaldbomen

Dat komt voor een belangrijk deel doordat er tegenwoordig veel naaldbomen worden geplant. Die kunnen goed gebruikt worden voor de papier-, bouw- en brandstofindustrie, maar naaldbossen absorberen ook minder zonlicht, hebben een minder ruw bladerdak en verdampen meer water dan loofbossen.

Naaldbossen maken volgens de onderzoekers het broeikaseffect daardoor eerder groter dan dat ze bijdragen aan de verkleining ervan. Niet elke boom is dus geschikt om CO2-uitstoot te compenseren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.