Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Boeven houden niet van moeilijk

Hoe vindt een misdadiger een doelwit? Wat maakt het ene doelwit geschikter dan het andere? Daarover gaat de oratie van bijzonder hoogleraar ruimtelijke analyse en criminaliteit Wim Bernasco, volgende week donderdag 23 oktober.

Onderzoek naar inbraken en overvallen laat zien dat daders een voorkeur hebben voor doelwitten die makkelijk te bereiken zijn, een hoge opbrengst beloven en waar het risico van betrapping en arrestatie klein is.

Smartphones

Bovendien is het belangrijk dat daders al iets weten van de plaats van het misdrijf, bijvoorbeeld omdat ze in de buurt gewoond hebben.

Bernasco wil daarom de smartphones van aangehouden verdachten gebruiken om hun routes, routines, sociale contacten en misdrijven in kaart te brengen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.