Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bètavrouwen vaak onzeker en bescheiden

Meisjes worden in het middelbaar onderwijs te weinig gestimuleerd bij de bètavakken, denken de hoogleraren biofysica Marloes Groot en Roberta Croce. Wiskunde, natuurkunde of scheikunde hoort niet bij meisjes. En als ze toch kiezen voor de exacte wetenschappen, zijn ze vaak onzeker en bescheiden. Dat schrijft Jori Spitz in haar artikel over bètavrouwen in de nieuwe Advalvas.

Rolmodellen

Volgens Karen Maex, decaan van de bètafaculteiten, helpt het om rolmodellen te hebben. Vrouwelijke bètahoogleraren kunnen vrouwelijke studenten en promovendi laten zien dat het kan, een carrière in de exacte wetenschappen.

Ze kunnen bovendien in sollicitatiecommissies zorgen voor een evenwichtigere man-vrouwverdeling. Want mensen zijn van nature geneigd te zoeken in hun eigen netwerk, stelt Maex. Dus vrouwen in de commissies zullen vanzelf meer vrouwelijke kandidaten opleveren. Maar dan moeten die wel eerst een exacte studie kiezen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.