Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Bedrijven durven weer te investeren in onderzoek

Zo’n vijf jaar na het uitbreken van de economische crisis durven bedrijven weer iets meer aan onderzoek en innovatie te besteden. Hun uitgaven aan research & development stegen vorig jaar met 260 miljoen euro.

Voor een gezonde kenniseconomie moet het bedrijfsleven meedoen met onderzoek en innovatie, meent het kabinet. Er is een ‘topsectorenbeleid’ uitgestippeld, zodat bedrijven samen met publieke onderzoeksinstellingen meer geld in kennis gaan steken.

Bedrijven besteedden volgens het CBS de afgelopen jaren steeds rond de zeven miljard euro aan onderzoek en innovatie. Maar afgelopen jaar was het 7.355 miljoen euro: 3,7 procent meer dan in 2013.

Iets meer ruimte

Of universiteiten en hogescholen daarvan profiteren, is maar de vraag. Aan onderzoek in het hoger onderwijs geven bedrijven ongeveer net zoveel uit als in voorgaande jaren.

Wel hadden de universiteiten en hogescholen zelf iets meer ruimte voor onderzoek en innovatie volgens de cijfers van het CBS: de onderzoeksuitgaven in het hoger onderwijs stegen van bijna vier miljard naar 4,2 miljard euro.

Overigens voorspelt het Rathenau Instituut dat de overheidsuitgaven aan onderzoek en innovatie de komende jaren enigszins zullen dalen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.