Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
2 december 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Alfakennis over het milieu

Bij milieuproblematiek denk je meteen aan cijfers en techniek: opwarming, uitstoot, nieuwe energiebronnen, slimme besparingen. Duidelijk het domein van de bèta’s dus. Maar het milieuprobleem is breder. Het heeft ook een culturele component.

“Denk aan de verhalen die we elkaar vertellen over opwarming, het beeld dat we van de natuur hebben, en de manier waarop romans en films ons beeld van het milieuprobleem beïnvloeden”, legt Kristine Steenbergh uit. Ze is een van de initiatiefnemers van het nieuwe Environmental Humanities Center aan de VU.

Populair

De bedoeling van het EHC is om verschillende soorten kennis over de relatie tussen natuur en cultuur bij elkaar te brengen in bijeenkomsten die zo’n vijf keer per jaar worden georganiseerd rondom een afgebakend thema. Daarnaast geeft de website van het EHC een overzicht van vakken op het terrein van de environmental humanities aan de VU, bijvoorbeeld over de geschiedenis van natuurrampen, een vak over duurzaam design en een vak over de veranderende relatie tussen de mens en zijn leefomgeving in de vroegmoderne tijd. “Dit type onderwerpen is bij studenten heel populair”, vertelt Steenbergh.

Andere positie

De oplossing voor onze milieuproblemen ligt zeker niet alleen in technische uitvindingen, denkt Steenbergh, maar voor een belangrijk deel in hoe we omgaan met onze omgeving, de verhalen die we vertellen, de visie die we hebben op de natuur. “Dat zijn allemaal culturele aspecten. Onderzoek naar deze onderwerpen kan ons helpen onze huidige positie te begrijpen en laten inzien dat sommige dingen ook anders kunnen. We willen graag kennis uitwisselen met sociale en natuurwetenschappen, want deze complexe problematiek vraagt om een interdisciplinaire aanpak.”

Wereldautoriteit

Op het openingssymposium van het EHC komende vrijdag komt de Australische wetenschapper Libby Robin spreken. Zij is een wereldautoriteit op het gebied van environmental humanities en heeft ruime ervaring met het samenstellen van tentoonstellingen voor het grote publiek over dit soort complexe onderwerpen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.