Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Alcohol maakt helden van mensen

Alcohol krijgt vaak een negatieve pers, maar dat is volkomen onterecht. Alcohol maakt juist helden. Echt waar.

Natuurlijk, dronken mensen zijn vaak gewelddadiger en doen domme dingen en maken kwetsende opmerkingen over uw vrouw en de combinatie verkeer en alcohol pakt ook lang niet altijd positief uit.

Maar wie gedronken heeft, grijpt eerder in bij noodsituaties.

Proefpersonen

Dat blijkt uit onderzoek van VU-wetenschappers in samenwerking met het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR). U kunt alle details hier lezen. In het kort komt het erop neer dat proefpersonen, nadat ze in een kroeg apart genomen werden, en een verklaring hadden ondertekend dat ze zich volledig bewust waren van het feit dat ze aan een experiment meededen, eerder hielpen met het oprapen van een omver gestoten bus met mondstukjes voor een blaaspijp, naarmate ze meer alcohol in zich hadden.

Daaruit, en uit eerdere onderzoek, trekken de onderzoekers de conclusie dat mensen met een glaasje op ook eerder ingrijpen als in een restaurant iemand zit te stikken.

Bystander-effect

Alcohol vermindert namelijk het zogenaamde bystander-effect. Mensen zijn in gezelschap minder geneigd in te grijpen omdat ze zich a) minder verantwoordelijk voelen en b) bang zijn om stom gevonden te worden. Zit u bijvoorbeeld in gezelschap in een restaurant en ziet u aan een belendende tafel iemand rood worden en stikgeluiden maken, dan bent u bang dat als u toeschiet om te helpen, die man alleen maar een onschuldige hoestbui blijkt te hebben en dan staat u voor gek en bent u de rest van de week het onderwerp van grappen en grollen bij de koffie-automaat.

Twee soorten mensen hebben daar minder last van: mensen die zich sowieso al weinig aantrekken van wat anderen van ze vinden (onder normale omstandigheden vaak enorm irritante figuren, maar hou er altijd één in uw buurt) en mensen met een glaasje op.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.