Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Actiegroep bezet pand van UvA

Een groep studenten heeft vanochtend een pand van de Universiteit van Amsterdam in de binnenstad bezet, meldt de universitaire nieuwssite Folia. De onbekende actiegroep De Autonome Universiteit eist de actie op.

In het bezette pand, het P.C. Hoofthuis aan de Spuistraat 134, huist de faculteit Geesteswetenschappen. De actiegroep publiceerde z’n eisen op de website van de bestaande actiegroep Humanities Rally.  

Uitholling van het onderwijs

De studenten zeggen te protesteren ‘tegen het bezuinigingsbeleid van het kabinet, de uitholling van het onderwijs en de publieke sector in het algemeen, en tegen het College van Bestuur (CvB) van de UvA dat veel te weinig doet aan de verslechtering van het onderwijs, het gebrek aan diversiteitsbeleid en de enorme werkdruk op de universiteit’.

Met de bezetting willen de studenten afdwingen dat het kabinet de aangekondigde bezuinigingen op het hoger onderwijs terugdraait en juist investeert in het hoger onderwijs. Ze eisen onder andere dat er geen verhoging komt van de rente op de studieschuld en dat de basisbeurs terugkomt.

Diploma’s en rendement

Maar ze richten zich niet alleen tegen Den Haag. Zoals ook eerdere actiegroepen als Humanities Rally al betoogden, vinden ze dat de universiteitsbestuurders te veel op diploma’s en rendement gericht zijn en te weinig op kwaliteit.

De actiegroep zegt het gebouw niet zomaar te bezetten, maar ‘een begin te maken met het verwezenlijken van het ideaal van vrij en emancipatoir onderwijs’.

Folia opende een live blog om de ontwikkelingen te volgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.