Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
25 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Acht Vici-beurzen voor VU-wetenschappers

De VU stond dit jaar vooraan bij het uitdelen van Vici-beurzen. Bijna een kwart van de wetenschappers die een beurs van ieder 1,5 miljoen euro van wetenschapsorganisatie NWO kreeg, zit bij VU en VUmc. Rector Frank van der Duyn Schouten is blij: “We zijn bijzonder trots op dit resultaat. Het bewijst dat in het klimaat aan de VU en VUmc onderzoek van hoog niveau gedijt.”

Winnaars

Beurswinnaars zijn immunologie-expert Marjolein van Egmond, psychiatrische geneticus Danielle Posthuma, farmacochemicus Martine Smit, Jeroen Aerts (klimaatverandering en waterbeheer), hackingsdeskundige Herbert Bos, hersenwetenschapper Huib Mansvelder,  cognitieve psycholoog Christian Olivers en maankenner Wim van Westrenen.

Caesar

De  Vici-beurzen maken deel uit van het financieringsstelsel dat afgestemd is op verschillende fasen in de wetenschappelijke carrière van onderzoekers. Veni is voor pas gepromoveerde onderzoekers, Vidi-beurzen zijn voor onderzoekers die na hun promotie al enkele jaren onderzoek hebben verricht en Vici is voor senior onderzoekers die hebben aangetoond een eigen onderzoekslijn te kunnen ontwikkelen. De beurzen zijn genoemd naar een uitspraak van Julius Caesar na een gewonnen veldslag: Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon).

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.