Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

AcademieKus voor onderzoeker pestgedrag bij universiteiten

Bedrijfskundige Susanne Täuber stelt pestgedrag bij universiteiten aan de kaak. Daarvoor kreeg ze op Valentijnsdag de jaarlijkse AcademieKus van de Algemene onderwijsbond.

De AOb-prijs wordt sinds 2017 elk jaar op 14 februari uitgereikt aan iemand die zich op een bijzondere wijze inzet voor de wetenschap. Dit jaar stond de prijs in het teken van academische vrijheid.

De jury looft een artikel dat de Groningse wetenschapper Susanne Täuber met enkele collega’s heeft gepubliceerd in de Groene Amsterdammer. Volgens de auteurs heeft het beleid rond sociale veiligheid aan de universiteiten averechts gewerkt en voor meer misstanden gezorgd. Dat zou zelfs de academische vrijheid bedreigen.

Täuber denkt dat je beter iets kunt doen aan de vele flexcontracten aan universiteiten. Die zouden leiden tot onbedoelde machtsposities met alle risico’s van dien.

Bedreigde wetenschappers

Andere genomineerden voor de AcademieKus waren de politicoloog Sarah de Lange van de Universiteit Amsterdam, die heeft bijgedragen aan de komst van het nationale meldpunt voor bedreigde wetenschappers. Actiegroep OccupyEUR zette met de bezetting van de Erasmus Universiteit Rotterdam de samenwerking tussen instellingen en fossiele bedrijven op de agenda.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.