Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Aantal proefdieren veel hoger dan gedacht

Je telt een beetje anders en prompt zijn er 94 duizend dierproeven extra in Nederland. Dat is achttien procent meer dan eerder waargenomen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In 2014 zijn er volgens de NVWA 621 duizend dierproeven gedaan. Althans, als je op de nieuwe manier telt. De registratie van dierproeven is namelijk aangepast, vooruitlopend op een nieuwe Europese richtlijn.

Duizenden proefdieren meer

Het viel niet mee, schrijft de NVWA. Alle betrokkenen – zoals ziekenhuizen, universiteiten en farmaceutische bedrijven – moesten hun registratiesystemen aanpassen of zelfs vervangen.

Al doende ontdekten ze nog 25 duizend dierproeven van eerdere jaren die ten onrechte niet waren gemeld. Die zijn alsnog meegeteld in het jaar 2014 en dat verklaart een deel van de stijging.

Aantasting van welzijn

Maar er is meer veranderd. Eerder telden genetisch gemanipuleerde dieren in het verslag alleen mee als ze een ‘aantasting van hun welzijn’ ondervonden. In de nieuwe, strengere regels tellen ze sowieso mee, en ook minstens twee generaties van hun nakomelingen.

Ruim een kwart van de dierproeven is voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. Nog eens een kwart is bestemd voor wettelijk vereiste veiligheidstesten. Een derde is voor toepassingsgericht onderzoek. Tien procent betreft fokdieren die uiteindelijk niet worden gebruikt en drie procent van de dieren is voor het onderwijs.

Muizen en ratten

De onderzoekers gebruik voor hun proeven vooral muizen (49 procent) en ratten (18 procent). Nog eens vijftien procent gaat om kippen, kwartels enzovoorts. Vissen vormen zes procent van alle proefdieren.

Binnen de universiteiten en academische centra zijn 233 duizend dieren gebruikt. De Radboud Universiteit Nijmegen spant de kroon met bijna vijftigduizend gebruikte dieren.

Meeste gaan dood

Volgens de NVMA sterven de proefdieren in 87 procent van de gevallen aan de proef, of ze worden na afloop gedood. De rest overleeft de proef.

 

Universiteit of AMC

Dieren

Radboud Universiteit Nijmegen

49.503

Erasmus Medisch Centrum Rotterdam

38.562

Leids Universitair Medisch Centrum

30.321

Rijksuniversiteit Groningen

26.067

AMC Universiteit van Amsterdam

23.132

Wageningen Universiteit

14.148

Universiteit Utrecht

12.985

Universiteit Maastricht

10.639

UMC Utrecht

9.707

Vrije Universiteit Amsterdam

7.297

Vrije Universiteit Medisch Centrum

4.917

Universiteit Leiden

3.210

Universiteit van Amsterdam

2.163

Universiteit Twente

325

Totaal

232.976

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.