Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

3D-printer werkt met levende cellen

De technieken op het gebied van 3D-printen worden steeds geavanceerder. Vrijdag wordt er op het VUmc een 3D-printer in gebruik genomen die speciaal ontworpen is om te werken met levende cellen en biomaterialen.

Artsen en onderzoekers van het VUmc willen met deze printer kraakbeenimplantaten printen. Deze implantaten zijn speciaal op maat gemaakt voor patiënten die door bijvoorbeeld brandwonden een neus of oor zijn kwijtgeraakt. Behalve dat de printer levende materialen moet printen, is hij ook in staat om gelijktijdig met verschillende materialen aan de gang te gaan.

Werking

Hoe gaat het dan in zijn werk? In het laboratorium kweken onderzoekers menselijk kraakbeen met lichaamseigen cellen van een specifieke patiënt. In combinatie met 3D-printen is het vervolgens mogelijk om een implantaat precies in de goede vorm te krijgen, zodat deze past bij die patiënt. Het afgelopen jaar is de 3D-printer uitgebreid getest en de eerste resultaten worden momenteel geïnventariseerd.

Individuele oplossingen

Plastisch chirurg Paul van Zuijlen is enthousiast over de nieuwe techniek: “Op termijn hopen we zo individuele oplossingen te bieden voor patiënten met verminkingen aan neus en oren. Uiteraard kan de printer ook worden ingezet bij ander onderzoek op het gebied van herstel van beschadigd weefsel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.