Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
9 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

‘Zonder beschermende pakken is er geen hulp mogelijk’

Masterstudent Pomme Poppelaars (23) wil kinderen en jongeren in vluchtelingenkamp Moria helpen met een inzamelingsactie, via de geneeskundevereniging Kleine Hans. Stichting Bootvluchteling krijgt het ingezamelde geld om beschermende pakken te kunnen kopen.

Vluchtelingkinderen zijn het thema van jullie volgende lezing, toch?
“Ja, we hebben twee sprekers: orthopedagoog Marijke Menninga en klinisch psycholoog Julia Bala. Menninga is ongeveer een maand geleden teruggekomen van Lesbos, waar ze werkte in het vluchtelingenkamp Moria. Bala behandelt getraumatiseerde vluchtelingkinderen hier in Nederland. De lezing is op dinsdag 8 december.”

Noodhulp op Moria
Stichting Bootvluchteling biedt medische en psychosociale noodhulp aan mensen die gevlucht zijn naar ‘de randen van Europa’. Artsen, verpleegkundigen, psychologen zijn actief op Lesbos in kamp Moria. Door de branden ligt het onderwijs en communitywerk dat de stichting ook deed grotendeels stil. Een bijdrage voor de beschermende pakken kun je doen via de website van Kleine Hans of direct via een Tikkie.

Met wat voor psychische problemen kampen vluchtelingkinderen?
“Een verstoorde hechting bijvoorbeeld. Jongeren zijn misschien in hun eentje naar Europa gekomen. Veel angst, trauma’s, mogelijk posttraumatische stressstoornissen. Het heeft enorme invloed op het latere leven als iemand niet behandeld wordt. Er is professionele hulp nodig, psychische begeleiding. Menninga werkt via Stichting Bootvluchteling met de kinderen daar.”

En jullie zamelen nu dus ook geld in voor Stichting Bootvluchteling?
“Het doel van de inzameling zijn beschermende pakken. Stichting Bootvluchteling helpt de vluchtelingen in kamp Moria op Lesbos. Een van de problemen is dat daar grote branden zijn geweest. De voorzieningen die er waren, zijn er daardoor bijna niet meer. En Stichting Bootvluchteling had covid-19 natuurlijk niet voorzien, dus ze hebben extra geld nodig voor beschermende pakken. Zonder pakken is er geen hulp mogelijk.”

Hoeveel pakken hoop je te kunnen geven?
“Op dit moment heeft de stichting 2000 pakken nodig. Die kosten 3 euro per stuk. Het lijkt me niet realistisch dat wij 6.000 euro gaan ophalen, maar voor bijvoorbeeld 100 pakken hebben we 300 euro nodig. De meeste mensen kunnen wel 3 euro missen. En we hebben afgesproken dat Stichting Bootvluchteling echt concreet pakken gaat kopen van dit geld.”

Het gaat via Kleine Hans, waarvan je bestuurslid bent. Wat is dat voor club?
“Kleine Hans is 21 jaar geleden opgericht door hoogleraar psychiatrie Theo Doreleijers, vanuit de VU. Het is een vereniging voor en door studenten van Amsterdam UMC, zowel VUmc als AMC. Het doel is om geneeskundestudenten meer inzicht te geven in de (ab)normale geestelijke ontwikkeling van de mens.”

“We organiseren lezingen over met name kinder- en jeugdpsychiatrie. Dat is een onderbelicht gebied in de opleiding. Je doet zes weken coschap psychiatrie en het is een vak in de bachelor – dat is het. Over kinder- en jeugdpsychiatrie krijg je misschien één of twee colleges.”

Waarom moet er meer aandacht zijn voor kinder- en jeugdpsychiatrie?
“Wat je aan het begin van je leven meemaakt is enorm van belang voor de rest van je leven. Ik doe nu mijn huisartscoschappen en zie dat daar vaak niet wordt doorgevraagd. Maar mensen schreeuwen hun psychische problemen niet van de daken. En lichamelijke klachten worden vaak veroorzaakt door de geest. Wij organiseren lezingen, zodat studenten er meer bekend mee raken en alerter zijn op het bestaan ervan.”

Waar komt jouw eigen interesse voor kinder- en jeugdpsychiatrie vandaan?
“Voor mijn psychiatrische coschappen werd ik ingedeeld bij de Bascule, een anorexiakliniek onder andere. Daar kwam ik voor het eerst in aanraking met kinderen en jongeren met een psychiatrische aandoening. Ik merkte dat er een stigma op zit: je praat er niet over als je het hebt. Ik denk dat kennis overbrengen zorgt voor meer bekendheid en begrip. En ik zou zelf graag kinderarts willen worden.”

Is de lezing over vluchtelingen ook toegankelijk voor mensen die niet geneeskunde studeren?
“Ja, iedereen kan zich aanmelden om de online lezing bij te wonen via kleinehans@gmail.com. En een donatie is natuurlijk ook zeer welkom.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.