Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zijwieltjes op de markt voor dronken studenten

Studenten die gaan stappen, hoeven minder bang te zijn om dronken van de fiets te vallen. Als zij hun zijwieltjes uitklappen, kunnen zij voortaan in één rechte lijn naar huis fietsen. Update: het is een 1 aprilgrap.

Vandaag brengt stichting TeamAlert de zogeheten Drunk Wheels op de markt. “Wij zagen in Utrecht veel studenten dronken de fiets opstappen. Natuurlijk willen we liever dat ze allemaal een taxi nemen, maar dat is een illusie. Met Drunk Wheels kunnen ze toch op een veilige manier thuiskomen”, zegt Hannah Hamans van stichting TeamAlert, die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag.

Minder slingeren

De campagne richt zich vooral op studenten. Voordat zij gaan stappen, kunnen zij de wielen aan hun fiets vastklikken. Zijn studenten met zijwieltjes niet een beetje kinderachtig? Hamans verwacht dat ze het juist grappig zullen vinden. De eerste honderd exemplaren zijn gratis verkrijgbaar in de hoop dat het aanslaat. 

TeamAlert heeft de zijwieltjes getest onder 122 jongeren en zag dat zij minder slingerden en stabieler fietsten. Ook voelden zij zich veiliger wanneer ze met Drunk Wheels naar huis gingen. Wel raadt TeamAlert jongeren af om de fiets op te stappen als hun alcoholpromillage hoger dan 1,5 is; dat zijn zeven glazen voor mannen en vijf voor vrouwen.

1 april

Stichting TeamAlert heeft vandaag bekend gemaakt dat Drunk Wheels een 1 aprilgrap is. Ruim zevenhonderd jongeren zijn erin getrapt en hebben de zijwieltjes besteld. De stichting, die zich bezighoudt met jongeren en risicogedrag, wil met de actie aandacht vragen voor alcoholgebruik in het verkeer. Wie drinkt, onderschat sneller de risico’s en gevaren van rijden onder invloed van alcohol, aldus TeamAlert. Het advies: zorg voor een Bob of regel een taxi, maar stap nooit dronken op de fiets.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.