Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zestien miljard voor nieuw Erasmusprogramma

Het Europees Parlement en de EU-lidstaten hebben een deal gesloten over een nieuw onderwijs-, sport- en jeugdprogramma. De komende zeven jaar is er zestien miljard beschikbaar voor Erasmus+, waar ook de populaire Erasmusbeurzen onder vallen.

Erasmus+ harkt zeven verschillende Europese programma’s op het gebied van onderwijs, jeugdbeleid en sport bij elkaar, waaronder Leven Lang Leren en Erasmus Mundus. Het totale budget van alle programma’s is de komende jaren fors hoger dan de afgelopen zeven jaar. Grofweg was er in de vorige begroting (2007-2013) tien miljard euro beschikbaar, daar komt nu dus zes miljard bovenop.

Meer studenten naar het buitenland

Hoeveel geld Europa uittrekt voor de Erasmusbeurzen is nog niet duidelijk, maar volgens Neth-ER, de ‘ambassade’ van de Nederlandse kennissector in Brussel, zal ook dit budget stijgen. “De komende zeven jaar kunnen veel meer studenten tijdelijk naar het buitenland”, aldus beleidsmedewerker Sebastiaan den Bak.

Nieuw in Erasmus+ is dat Europa vanaf 2014 garant staat voor leningen die masterstudenten afsluiten om in het buitenland een opleiding te volgen. Daardoor kunnen ze makkelijker en goedkoper lenen, is de gedachte. Voor deze ‘Europese garantiefaciliteit’ wordt ongeveer 56 miljoen euro uitgetrokken.

Meer buitenlands talent aantrekken

Nederlandse studenten zullen daar volgens Den Bak weinig aan hebben omdat ze hun studiefinanciering de grens over mogen nemen. Toch is het volgens hem een goed idee: “We kunnen hiermee als Nederland meer buitenlands talent aantrekken.” Minister Bussemaker is dat met Neth-ER eens, liet ze eerder al aan de Tweede Kamer weten.

De European Students Union is, net als Nederlandse studentenorganisaties, niet enthousiast over de leengarantie. De studenten vinden dat Europa de miljoenen beter kan besteden aan de Erasmusbeurzen. Het is volgens hen bovendien niet goed om jongeren aan te moedigen om te lenen.

Verhit onderhandeld

Officieel moet het Europees Parlement het compromis nog goedkeuren, maar dat kan pas als de lidstaten en het parlement een deal hebben gesloten over de hele Europese meerjarenbegroting 2014-2020. Daar wordt nog steeds verhit over onderhandeld. Maar aan het budget voor Erasmus+ zal volgens Den Bak niet veel meer veranderen. 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.