Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wij worstelen ook met overvolle opleidingen, zegt onder andere VU

Wij worstelen ook met overvolle opleidingen, zeggen zes grote universiteiten, waaronder de VU. Ze vinden het helemaal niet vanzelfsprekend om de vier technische universiteiten extra geld te geven.

Dat schrijven ze in een statement dat het kabinet en de leden van de Tweede Kamer hebben ontvangen. Ze vinden het niet vreemd dat de technische universiteiten aandacht vragen voor de sterk toegenomen instroom van studenten, maar wijzen erop dat het hele hoger onderwijs daarmee kampt.

De brief is van de VU en de UvA en de universiteiten van Groningen, Leiden, Utrecht en Nijmegen, die een heel scala aan opleidingen in huis hebben, van kleine talen tot geneeskunde.

Bloeiende economie

Hun opleidingen voeren soms ook een numerus fixus in omdat de toestroom te groot wordt. Als politici hier iets aan willen doen, dan moeten ze zich over het hele hoger onderwijs buigen en niet alleen naar de technische opleidingen kijken, vinden de zes universiteiten.

Zijn de technische opleidingen belangrijker voor de economie dan andere opleidingen? “Een bloeiende economie, met een steeds ouder wordende bevolking, met een focus op gezondheid en duurzaamheid, vraagt ook om kennis en expertise op het gebied van gezondheid, sociale ontwikkeling, en duurzame stedelijke ontwikkeling. Wij leiden bovendien de leraren op in alfa-, bèta- en gammavakken die zo hard nodig zijn om nieuwe generaties op te leiden.”

Meer geld

Ze vinden minister Bussemaker aan hun zijde. Vorige week zei ze in de Tweede Kamer dat de technische universiteiten hun lobby goed op orde hebben, maar ze weigerde erin mee te gaan. “Laat ik mij dan maar opwerpen als de lobbyist voor de lerarenopleidingen”, grapte ze. Want die kunnen ook wel wat extra aandacht gebruiken, en zo zijn er nog wel meer opleidingen te bedenken.

Met name CDA en VVD denken dat de technische opleidingen meer geld zouden moeten krijgen. Ze vragen de minister om een onderzoek naar de verdeling van de rijksbijdrage over de universiteiten.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.