Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wie wordt de eerste topvrouw van de VU?

De VU doet het niet slecht als het gaat om het leveren van topmannen. Dat blijkt uit een onderzoek van NRCQ. Maar de grootste kans om bestuurder van een groot bedrijf te worden, heb je als je in Rotterdam gaat studeren.

Geen enkele vrouw

Van de 250 onderzochte Nederlandse bestuurders bij belangrijke beursgenoteerde bedrijven komen er veertien van de VU. VU-alumni zitten onder meer in de top van Boskalis, ING en Philips, zo blijkt uit het onderzoek. Pijnlijk punt: er staat geen enkele vrouw op het lijstje.

Rotterdam op kop

Rotterdam leverde 26 bestuurders. En Groningen 17. En hoewel de VU met zo’n 30.000 studenten in totaal groter is dan Rotterdam (22.000 studenten), is de economische faculteit in Rotterdam flink groter. En economen of bedrijfskundigen worden nu eenmaal vaker topman of –vrouw dan antropologen of scheikundigen.

Buitenland werkt

Ook populair onder de ceo’s zijn buitenlandse opleidingen: lukt het niet via de VU, dan kun je het altijd nog proberen met een master aan Harvard, Insead of de London School of Economics.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.