Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Werkgeversverenigingen universiteiten: geen verdere salarisverlaging

De werkgeversverenigingen van universiteiten en hogescholen zijn tegen verdere verlaging van het salaris van bestuurders en toezichthouders. Ze hebben beide een brief geschreven aan minister Plasterk van Binnenlandse Zaken.

Talloze belangenorganisaties verzetten zich tegen de plannen van minister Plasterk om de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector verder in te dammen, aldus RTL Nieuws. Tussen de vele protestbrieven zitten ook brieven van de Vereniging Hogescholen en universiteitenvereniging VSNU.

Meer nadelen dan voordelen

De Vereniging Hogescholen voorziet “tal van problemen” als bestuurders (en toezichthouders) inderdaad minder salaris gaan krijgen. De raden van toezicht zien al leden opstappen sinds de eerste verlaging van topsalarissen in 2013, aldus de brief. Als er nog een verlaging komt, krijgen bestuurders zelfs minder goed betaald dan sommige van hun medewerkers. “Dan wordt het goed denkbaar dat aan een promotie van bijvoorbeeld een faculteitsdirecteur tot lid van het college van bestuur van een hogeschool meer nadelen dan voordelen zijn verbonden”, aldus de brief.

Bovendien steekt het de bestuurders van hogescholen dat hun collega’s aan de universiteiten meer betaald mogen krijgen. Zeker als het salaris verder omlaag gaat, is er volgens hen geen reden meer voor dit onderscheid. De brief van de Vereniging Hogescholen is ondertekend door voorzitter Thom de Graaf, tevens senator voor D66 in de Eerste Kamer.

Ook hoogleraren en docenten

De universiteiten houden het kort. Ze hebben wel begrip voor het inperken van de salarissen, maar wijzen erop dat de universiteiten nog maar “in zeer beperkte mate” ervaring konden opdoen met de vorige verlaging, die in januari 2013 inging. Het is “jammer” dat die niet eerst geëvalueerd wordt.

Verder vinden ze het zorgelijk dat Plasterk zijn vizier ook op hoogleraren en docenten richt. Plasterk wil eerst het salaris van bestuurders inperken, maar later komt ook het salaris van hoogleraren en andere topverdieners in de (semi-)publieke sector aan bod.

Wereldwijde strijd

De universiteiten zijn naar eigen zeggen verwikkeld “in een wereldwijde strijd om de meest talentrijke onderzoekers en docenten” om de wetenschap en het onderwijs op het “gewenste hoge internationale niveau” te houden. Straks kunnen de universiteiten mogelijk niet meer concurreren met universiteiten in het buitenland. “Dit lijkt ons een niet-bedoeld effect van de aanscherping”, aldus de universiteiten.

Vorig jaar werd het salaris van bestuurders in de publieke en semi-publieke sector al verlaagd. Nieuwe bestuurders zouden hooguit dertig procent boven een ministersalaris mogen verdienen. De huidige bestuurders moeten hun salaris binnen afzienbare tijd tot die norm terugbrengen. Volgens het nieuwe wetsvoorstel mag het salaris van bestuurders helemaal niet meer boven dat van een minister uitsteken. Bovendien kondigt Plasterk aan dat ook andere grootverdieners hun salaris moeten beperken die voorheen buiten schot bleven, zoals hoogleraren en topfunctionarissen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.