Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Weer een kieswijzer: de Technische Stemwijzer

Hoe denken de politieke partijen over Europese thema’s als energie, mobiliteit en IT? Een nieuwe kieswijzer moet daar antwoord op geven, al doen enkele grote partijen er niet aan mee.

Technologietijdschrift De Ingenieur lanceert vandaag de Technische Stemwijzer. Het tijdschrift stuurde politieke partijen een lijst met vragen over zes thema’s. Hoe denken ze bijvoorbeeld over schaliegas, netneutraliteit, buitenlandse kenniswerkers en milieuregels?

Niet neutraal genoeg 

De meeste partijen vulden de vragenlijst in en schreven bij sommige antwoorden een korte toelichting, maar VVD en CDA niet. “Het CDA had het te druk. De VVD ook, maar die vond sommige vragen bovendien niet neutraal genoeg”, zegt een medewerker van De Ingenieur.

“Wij vroegen bijvoorbeeld op welke soort energie Europa zich moet richten, maar de VVD vindt dat Europa zich daar helemaal niet mee moet bemoeien.” Ook de PVV gaf geen antwoord op de vragen.

Overzicht van standpunten

Een gewone stemwijzer is het niet: de bezoeker hoeft zijn eigen mening niet te geven en krijgt dus ook geen stemadvies. De website biedt vooral een overzicht van standpunten. Ook heeft het tijdschrift uitgezocht welke partijen ingenieurs op hun kieslijst hebben staan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.