Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wat doet minister Bussemaker met haar miljarden?

Het ministerie van OCW is een duur ministerie voor de schatkist. Er gaat maar liefst 34 miljard naar Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Wat doet minister Jet Bussemaker met die miljarden? 

Het meeste geld gaat naar het primair en voortgezet onderwijs, maar ook de studiefinanciering is een flinke kostenpost. Verder subsidieert het ministerie van OCW organisaties als de Landelijke Studenten Vakbond en gaat er geld rechtstreeks naar hogescholen en universiteiten voor onderwijs en onderzoek (de eerste geldstroom). 

Ook de ov-studentenkaart neemt in 2016 een flinke hap uit het budget, maar dat wordt in 2017 en in de jaren daarna weer minder. Dat heeft een administratieve reden: een deel van het geld wordt eerder overgemaakt dan eigenlijk nodig is. 

Voor de meer visueel georiënteerden is alles mooi in beeld gebracht in deze infographics.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.