Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
29 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Wageningse studenten verzetten zich tegen komst multinational

Studenten bezetten sinds vanochtend een bouwplaats op de campus van Wageningen University, waar een nieuwe vestiging van multinational Upfield moet verrijzen. Ze vrezen voor de onafhankelijkheid van het onderwijs en onderzoek.

De actievoerders zijn door de bouwhekken naar binnen gekomen. Drie van hen hebben zich vastgeketend aan het toegangshek van de bouwplaats, meldt universiteitsblad Resource. Op Instagram-stories zijn spandoeken te zien met teksten als ‘Welcome to the destruction site’ en plaatjes van het beroemde Monopoly-mannetje. Enkele demonstranten hebben de torenhoge hijskraan op het terrein beklommen om rookfakkels af te steken.

De actie is een initiatief van Wageningse studenten en de protestgroepen Extinction Rebellion, University Rebellion en XR Landbouw. Na Friesland Campina en Unilever is Upfield het derde grote bedrijf met een eigen gebouw op de Wageningse campus, schrijven ze in een persbericht. Ze vrezen voor de beïnvloeding van onderwijs en onderzoek door deze partijen en eisen dat de universiteit een punt zet achter de samenwerking.

Uitdagingen

Maar die hoort juist bij het strategische plan van de universiteit, reageert woordvoerder Annet Blanken. “We staan wereldwijd voor enorme maatschappelijke uitdagingen en om die aan te gaan is samenwerking met allerlei partijen belangrijker dan ooit.”

Ze is “hoogst verbaasd” dat dit protest vandaag plaatsvindt. “We hebben voor volgende week juist een bijeenkomst gepland om over de samenwerking met het bedrijfsleven te praten. Daar hebben we allerlei partijen voor uitgenodigd en ook Extinction Rebellion doet er aan mee.”

Upfield produceert onder meer de margarinemerken Becel en Blue Band en werd enkele jaren geleden door Unilever verkocht aan een grote Amerikaanse investeringsmaatschappij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.