Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Waarom het antropologie nu ineens lukt om meer gemotiveerde studenten te trekken

De nieuwe internationale bachelor bij culturele antropologie is een groot succes: er zijn én veel meer studenten én ze zijn betrokkener dan ooit. Hoe doen ze dat? 

“Wij wilden naar het Tropenmuseum”, vertelt Marrije Prins, coördinator van de international classroom, zoals het nieuwe studieprogramma bij antropologie heet, “maar de mentoren, tweedejaars  die het uitje van de eerstejaars zouden organiseren, vonden dat saai. Ze hadden een beter idee: een rondvaart door de stad, met een inleiding over het slavernijverleden van Amsterdam. Dat vonden we goed als ze alles zelf organiseerden.”

En dat deden de tweedejaars: ze huurden een extra grote rondvaartboot voor de 81 eerstejaars en bereidden een lezing langs de route voor. Student-mentor Karim Mansour hield het verhaal aan de hand van de Gids slavernijverleden Amsterdam van VU-historicus Dienke Hondius. “Karim wees ons op allerlei sporen van slavenhandel en de VOC die nu nog te zien zijn aan Amsterdamse gebouwen. Het was heel goed gedaan en erg interessant”, aldus Prins.

25 nationaliteiten

Het is typerend voor het nieuwe studieprogramma van de  internationale bachelor antropologie. De opleiding is niet alleen vertaald naar het Engels, maar probeert echt een internationaal programma te zijn waarin de culturele diversiteit van de studenten zelf onderdeel wordt van de studie. Studenten brengen hun ervaringen mee naar de colleges, die bijvoorbeeld gaan over thema’s als globalisering. En met 25 nationaliteiten in de collegebanken komen de verhalen uit de hele wereld. 

Vragen achter uit de zaal

Voor docenten is het aanpoten: er zijn ineens drie keer zoveel studenten en het hele onderwijs is op de schop gegaan. Hun reacties zijn dan ook wisselend. Docent Giulia Sinatti, zelf kind van Brits-Italiaanse ouders, geniet erg van het internationale klimaat: “Dit vind ik spannend, ik ben elke keer weer verrast door de voorbeelden die studenten aandragen.” En de studenten lijken in elk geval gemotiveerder dan in voorgaande jaren: “Een van onze hoogleraren was verbaasd dat hij nu bij zijn hoorcolleges ineens ook vragen van achter uit de zaal krijgt”, vertelt Prins.

Het hele verhaal over de nieuwe bachelor bij antropologie, lees je op papier in Advalvas of in de digitale editie.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.