Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD wil desnoods medewerking aan NSE verplicht stellen

De Tweede Kamer is verrast dat de hogescholen hun medewerking aan de Nationale Studenten Enquête 2019 hebben gestaakt. De SP heeft een debat aangevraagd en de VVD wil dat de minister de instellingen wettelijk verplicht om mee te doen aan de NSE.

VVD-Kamerlid Judith Tielen is “niet blij” met het besluit van de Vereniging Hogescholen. “De NSE is een belangrijk hulpmiddel voor studiekiezers, en ook voor de opleidingen zelf: hoe zien studenten ons en wat kan er beter?”

Ze vindt het vreemd dat de universiteiten wel bereid zijn om te kijken hoe de resultaten alsnog betrouwbaar kunnen worden gemaakt, en de hogescholen niet. “Ik vraag me af wat de achterliggende reden is. Het lijkt een beetje alsof ze niet willen dat anderen meekijken naar de vergelijking tussen opleidingen.”

Verplichten

Tielen heeft inmiddels Kamervragen gesteld aan de minister. Ziet ze nog mogelijkheden om de gesignaleerde problemen op te lossen? En is ze bereid om instellingen wettelijk te verplichten mee te doen aan een onafhankelijke en anoniem in te vullen landelijke enquête? “De VVD is niet zo van de wettelijke regels”, zegt Tielen, “maar als het nodig is dan moet het.”

Op voorstel van de SP gaat de Tweede Kamer in debat met de minister. “Mij lijkt het besluit van de Vereniging Hogescholen nogal drastisch”, zegt Kamerlid Frank Futselaar. “Ik kan me niet voorstellen dat er niets te doen is met de resultaten. Dat zou doodzonde zijn. Ik sprak oud-collega’s van de hogeschool waar ik vroeger werkte en die waren echt pissig. Onderschat niet dat het draagvlak voor de NSE kan afbrokkelen. Bij studenten die de enquête moeten invullen én bij opleidingen die hun studenten elk jaar aansporen om dat te doen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.