Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD wil dat studenten in het leger gaan

Als het aan de VVD ligt, wordt het heel normaal om als student ook reservist in het leger te zijn. En mist zo’n militair een keer een tentamen, dan moet de universiteit of hogeschool een beetje coulant zijn.

Tweede Kamerlid Albert van den Bosch wil staatssecretaris van Defensie Barbara Visser vragen om hierover, na overleg met het onderwijsministerie, te gaan praten met universiteiten en hogescholen. Hij heeft hier gisteren een initiatiefnota over ingediend.

Het leger zet de afgelopen jaren sterk in op reservisten. Dat zijn burgers die naast hun werk of opleiding een parttimebaan hebben bij defensie. Ze worden opgeroepen als ze nodig zijn, bijvoorbeeld bij overstromingen en bosbranden.

Militaire training

Nu al zijn veel reservisten student, zegt Van den Bosch, maar als het aan hem ligt, worden dat er nog meer. “In Canada is ongeveer 45 procent van de reservisten student”, staat in de nota. De Canadese krijgsmacht werkt daarvoor samen met de onderwijsinstellingen: “Studenten die als reservist militaire training volgen, kunnen studiepunten en een certificaat krijgen.”

De banden tussen defensie en het hoger onderwijs moeten ook in Nederland worden aangehaald, vindt Van den Bosch, allereerst om meer reservisten te werven. Dat kan in de vorm van voorlichting op universiteiten en hogescholen, door stands op evenementen of via gastcolleges.

Topsporters

Verder moet het voor reservisten makkelijker worden om hun militaire functie te combineren met hun opleiding. Daar hebben veel studerende reservisten nu nog moeite mee, zegt Van den Bosch. Ze worden bijvoorbeeld niet vrijgesteld als ze doordeweeks naar een oefening moeten en docenten tonen zich lang niet altijd begripvol. Instellingen houden nu ook rekening met bijvoorbeeld topsporters of studenten met kinderen, zegt Van den Bosch, dus dan kunnen ze ook een uitzondering maken voor reservisten.

Update 23 oktober

Een woordvoerder van de minister laat weten dat de regels voor “uitzonderingsgroepen” in januari zijn aangepast. Hogescholen en universiteiten hielden altijd al rekening met studenten die een kind krijgen, ziek zijn of een beperking hebben, maar kunnen daar nu naar eigen inzicht groepen aan toevoegen. Denk aan topsporters, maar dus ook aan reservisten. “Defensie zou hierover met de onderwijsinstellingen in overleg kunnen, zonder tussenkomst van OCW.”

De VVD’er heeft nog niet met de universiteiten en hogescholen gepraat over zijn plan, laten de koepelorganisaties weten. Ook het ministerie van Onderwijs weet nog van niets.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.