Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD wil alleen nuttige opleidingen

Sommige opleidingen bieden meer kans op een baan dan andere. Maar moet dat meewegen in het aanbod van universiteiten en hogescholen? Regeringspartijen VVD en PvdA kruisen morgen de degens.

Opleiding dicht

Als opleidingen hun bestaansrecht niet kunnen aantonen, moeten ze misschien maar de deuren sluiten, vindt VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg: “We kennen allemaal wel iemand die hard heeft gestudeerd en er vervolgens niks mee kan.”

Maar coalitiegenoot PvdA vindt dat te kort door de bocht. “Je kunt opleidingen niet allemaal langs de meetlat van de arbeidsmarkt leggen”, vindt Kamerlid Mohammed Mohandis. “Voor een opleiding als filosofie gaat dat gewoon niet.”

Behoefte

Morgen gaat de Tweede Kamer in debat over arbeidsmarktkansen van opleidingen en selectie in het hoger onderwijs. Dan zal VVD’er Duisenberg zijn plan lanceren. Het gaat om een variant op een toets die er voor nieuwe opleidingen allang is: voordat ze van start gaan, moeten ze aantonen dat ze in een behoefte voorzien van studenten en werkgevers.

“Die toets zou ik ook voor bestaande studies willen invoeren”, zegt Duisenberg. “Als een opleiding niet glansrijk door die toets heen komt, moet die misschien het aanbod aanpassen en zorgen voor een betere aansluiting op de arbeidsmarkt.”

Baan

Het plan van Duisenberg ligt in lijn met uitspraken van VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra tijdens de algemene beschouwingen van vorig jaar. “We hebben opleidingen nodig die onze jongeren opleiden tot een baan, niet tot een uitkering”, zei Zijlstra toen. De voormalige staatssecretaris van hoger onderwijs gaf Portugees als voorbeeld. Die taal kun je maar beter in Portugal studeren dan hier in Nederland.

Maar zo werkt het niet, vindt PvdA’er Mohandis. “Wat is het eindstation van de VVD? Er zijn nu eenmaal opleidingen met een maatschappelijke meerwaarde, zoals de kleine talen. Je kunt zo’n opleiding niet één op één naar de arbeidsmarkt vertalen. Dat geldt ook voor een studie als psychologie: misschien word je er geen psycholoog mee, maar je kunt wel elders aan de slag.”

Studieniche

Zelf ziet Mohandis meer in het idee om bredere hbo-bacheloropleidingen aan te bieden, zodat studenten niet meteen in een niche terechtkomen. Dat zou de kansen op de arbeidsmarkt al goed doen.

Waar VVD en PvdA het wel over eens zijn, is dat de informatie aan studiekiezers over arbeidsmarktkansen moet verbeteren. De twee partijen vragen samen om een diepgravend onderzoek naar de voorlichting via website Studiekeuze123.nl, die vorige week harde kritiek te verduren kreeg.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.