Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD klaagt over examencommissies

De VVD maakt zich zorgen over de examencommissies in het hoger onderwijs. De fractie wil van onderwijsminister Bussemaker weten wat ze gaat doen om de problemen op te lossen.

Examencommissies bewaken de kwaliteit van examens en tentamens, verlenen vrijstellingen, treden op bij fraude en behandelen klachten van studenten. Ze doen hun werk beter dan voorheen, oordeelde de Onderwijsinspectie in april, maar vooral bij de universiteiten valt er nog wat te verbeteren. Sommige examencommissies voldoen niet aan de wettelijke eisen en veel leden hebben te weinig tijd.

Wettelijke eisen

Bussemaker spoort universiteiten en hogescholen aan om hun best te blijven doen, maar daar neemt de VVD geen genoegen mee, blijkt uit een schriftelijk overleg met de minister. Want is het eindniveau wel goed genoeg als examencommissies zich daar niet mee bezig houden? Wanneer voldoen alle examencommissies wél aan de wettelijke eisen en waarom snappen sommige niet wat hun taken zijn?

Gisteren kondigde minister Bussemaker aan dat ze controle op de onderwijskwaliteit wil gaan overlaten aan hogescholen en universiteiten, in plaats van aan externe deskundigen. De VVD bleek daar fel tegen, onder andere omdat niet alle examencommissies hun werk goed doen. “Eerst moet de kwaliteit honderd procent op orde zijn, pas daarna kunnen we de teugels laten vieren”, zei Kamerlid Pieter Duisenberg.

Best blijven doen

Andere partijen hebben in het schriftelijk overleg geen vragen gesteld. Alleen de PvdA-fractie wil nog weten hoe de minister in de gaten houdt of universiteiten en hogescholen hun best blijven doen om de positie van examencommissies te verbeteren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.