Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD-kandidaat Laura Oorschot ziet mensen niet als slachtoffers

VU-student Laura Oorschot is in Amstelveen verkiesbaar voor de VVD. ‘Het is een beetje makkelijk om mijn partij overal de schuld van te geven.’

Als VVD-kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen in Amstelveen zal tweedejaars politicologie Laura Oorschot (20) ook in Uilenstede campagne gaan voeren. Denkt ze dat ze veel studenten zover zal krijgen VVD te gaan stemmen, aangezien de partij tegen afschaffing van het leenstelsel was? “Men zegt altijd dat het leenstelsel heel asociaal is vanwege de studieschuld”, antwoordt Oorschot. “Maar wo’ers en hbo’ers hebben zicht op goede banen met hoge salarissen, als ze dan een paar tientjes per maand studieschuld moeten afbetalen zie ik dat als een beetje gelijktrekken, een vorm van nivellering.”

Nivellering? Dat klinkt als een PvdA-politicus. “Als ik PvdA-politicus was, zou ik pleiten voor belastingverhoging”, zegt Oorschot meteen. Zij is overtuigd VVD’er. “Vanwege de eigen verantwoordelijkheid van mensen. Ik zie mensen niet als slachtoffers, soms hebben ze een duwtje in de rug nodig om daarna op eigen kracht weer verder te kunnen.”

‘Soms hebben ze een duwtje nodig om daarna op eigen kracht weer verder te kunnen’

Maar sommige mensen zíjn toch gewoon slachtoffer? De gedupeerden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst, die zijn opgezadeld met een megaschuld. Bij sommigen zijn zelfs hun kinderen weggehaald. “Ik vind het woord slachtoffer denigrerend”, aldus Oorschot. “Ze zijn gedupeerd door een falende overheid, dat is waar, maar ik weiger ze levenslang als slachtoffer te zien, dan misken je de potentie van mensen om er weer bovenop te komen.”

Echte volkspartij

De VVD, zegt Oorschot, is een echte volkspartij, ook voor jongeren. “De partij regeert het land nu al tien jaar achter elkaar, dus ze is een voor de hand liggende zondebok. Maar ik vind het te makkelijk om te zeggen dat alle problematiek de schuld is van de VVD.”

Nou ja, de woningnood, om nog maar eens een belangrijke kwestie voor studenten te noemen, ís toch ook de schuld van de liberalisering van de woningmarkt, die door de VVD in gang is gezet? Oorschot knikt. “De VVD ziet de huidige problemen en vindt ook dat het nu de tijd is om instrumenten in te zetten om de woningmarkt te reguleren.”

‘Huizen tot 4,5 ton moeten door de kopers zelf worden bewoond’

In VVD-gemeente Amstelveen geldt daarom sinds begin dit jaar een opkoopbescherming, dat wil zeggen dat huizen met een prijs tot 4,5 ton door de kopers zelf moeten worden bewoond, en dus niet kunnen worden opgekocht door huisjesmelkers om ze op te delen in dure appartementen en studio’s om te verhuren. “Die huizen zijn bedoeld voor jonge starters”, aldus Oorschot. “En in studentenwijk Uilenstede is de VVD voor uitbreiding van het aantal woningen met 2500, alleen ligt het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat daar dwars. De VVD wil ook dat Amstelveen voor jongeren aantrekkelijk blijft, net als de andere partijen. We zitten op dezelfde lijn, alleen onze oplossingen verschillen.”

En andere redenen voor Amstelveense jongeren om VVD te stemmen? “We willen goede sportvoorzieningen en andere faciliteiten, een ontmoetingsplek voor jongeren in het voormalige gebouw van cultuurcentrum Griffioen, dat nu leeg staat en de VVD wil het groene karakter van de gemeente behouden, zodat het ook voor de jongeren die straks afstuderen en hier blijven wonen een fijne stad blijft.”

Te weinig studenten politiek actief

Oorschot komt niet uit een VVD-nest. “Mijn familie is zelfs nauwelijks politiek geïnteresseerd. Zelf raakte ik maatschappelijk betrokken doordat ik vroeg ging werken, al op mijn vijftiende, in allerlei verschillende sectoren, zoals de zakelijke dienstverlening, maar ook de zorg. Daardoor zag ik wat er speelt in de samenleving en werd ik politiek actief.”

‘Door te werken zag ik wat er speelt in de samenleving’

Oorschot staat op nummer 13 en de VVD heeft nu 10 zetels in de Amstelveense gemeenteraad. Ze zou een zetel kunnen bemachtigen als de VVD het nog beter gaat doen dan bij de vorige verkiezingen, of als ze veel voorkeurstemmen ophaalt. Had de VVD haar als enige jongere niet wat hoger moeten zetten, ook als signaal naar de jongeren in de gemeente? “Ik heb me pas in september vorig jaar bij de partij aangemeld”, antwoordt ze. “Niet met de intentie om aan de verkiezingen mee te doen. Ik vroeg of ik iets voor de partij kon betekenen. Ik heb een leuk gesprek gehad en na korte tijd werd me al gevraagd of ik op de kieslijst wilde, dat vind ik al heel eervol, zeker na zo’n korte periode.”

Ze heeft het interview gelezen met Lennart de Looze, lijsttrekker van GroenLinks in Amstelveen en net als Oorschot politicologiestudent. Ze wil er inhoudelijk niet op ingaan, omdat ze haar kruit niet wil verschieten voor het verkiezingsdebat van vanavond. “Het zal duidelijk zijn dat we qua standpunten nogal van elkaar verschillen, maar het allerbelangrijkste is dat hij als jongere politiek actief is. Dat zie je helaas weinig.” 

Het verkiezingsdebat vindt plaats om 19:30 uur in de Upper East Site op Uilenstede.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.