Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU weer onderaan Elsevier-lijst

De twee Amsterdamse universiteiten en de Universiteit Twente zijn volgens weekblad Elsevier de minst goede universiteiten. De Technische Universiteit Eindhoven is volgens weekblad Elsevier de beste universiteit van Nederland. Niet alleen telt Eindhoven de meeste tevreden studenten, ook hoogleraren slaan de opleidingen hoog aan. 

Elk jaar geeft het weekblad een bijlage uit over het hoger onderwijs. De redactie maakt onderscheid tussen brede, specialistische en technische universiteiten omdat niet alle universiteiten even groot zijn, of dezelfde mix hebben van opleidingen.

Minder tevreden

De Universiteit van Amsterdam heeft 21 opleidingen waar studenten minder tevreden zijn dan elders, de VU telt er negentien en de Universiteit Twente zes.

Niet alleen Eindhoven krijgt een compliment; onder de brede universiteiten telt de Universiteit Leiden de meeste opleidingen met tevreden studenten en binnen de specialistische instellingen gaat de eer naar de Erasmus Universiteit Rotterdam. Een eervolle vermelding gaat naar Wageningen University. De universiteit is volgens Elsevier moeilijk met de anderen te vergelijken, maar studenten zijn er “overduidelijk zeer tevreden”, aldus de redactie.

Meeste topopleidingen

Het weekblad vraagt niet alleen studenten naar hun oordeel, maar ook hoogleraren. Ook zij zijn enthousiast over de TU Eindhoven. Iets meer dan veertig procent van de ondervraagde wetenschappers denkt dat Eindhoven de meeste topopleidingen heeft. De wetenschappers hebben ook een hoge pet op van opleidingen aan de Universiteit Utrecht (39 procent) en Tilburg University (36 procent). In Delft worden volgens de hoogleraren de beste wetenschappelijke artikelen gepubliceerd.

Elsevier heeft voor het samenstellen van de ranglijsten van universiteiten gekeken waar studenten volgens de Nationale Studenten Enquête ‘bovengemiddeld tevreden’ zijn over hun ‘studie in het algemeen’. Vragen over bijvoorbeeld docenten, gebouwen, lesprogramma en roosters, zijn niet meegewogen in deze ranglijst.

Gedetailleerde oordelen

De totaalscore zegt dus weinig over de afzonderlijke opleidingen. Daarom heeft het voor aankomende studenten waarschijnlijk meer zin om te kijken naar de gedetailleerde oordelen per studie. Zo blijk je voor psychologie het beste terecht te kunnen aan de Erasmus Universiteit, terwijl eindexamenkandidaten die bedrijfskunde willen studeren beter naar de Rijksuniversiteit Groningen kunnen gaan.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.