Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU-student vindt waardevol kunstwerk op Marktplaats

De 22-jarige Bob Scholte, die gisteren een mediasensatie werd doordat hij op Marktplaats een schilderij had gekocht dat tienduizenden euro’s waard bleek te zijn, is masterstudent kunst- en cultuurwetenschappen aan de VU. Hij zit vanavond aan tafel bij Eva Jinek.

Het schilderij is van de Franse kubist André Lhote (1885-1962), die in Frankrijk meer bekendheid geniet dan in Nederland. Scholte, die een kunsthandel heeft, vermoedde dat het om een authentieke Lhote ging en kocht het voor een paar honderd euro van de Marktplaatsverkopers, die zeiden geen verstand te hebben van kunst maar die wel rekening hielden met de mogelijkheid dat het om een waardevol doek ging.

Scholte liet het doek in Parijs beoordelen door de directeur van de Association André Lhote, Dominique Bermann Martin, die het als echt kwalificeerde. ‘Plotseling had Scholte een onvoorzien probleem: hij verbleef in het Student Hotel met een kunstwerk dat plotseling tienduizenden euro’s waard was’, schrijft de Volkskrant, die Scholtes verhaal optekende. Lees hier de rest.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.