Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
10 januari 2025

Studentenleven
& Maatschappij

VU nét niet de meest duurzame hogeronderwijsinstelling van 2022

VU Amsterdam eindigde vanmiddag op de tweede plaats van de jaarlijke SustainaBul ranglijst. Hogeschool Van Hall Larenstein staat op nummer één, Wageningen Universiteit op plek drie. 

Sinds 2012 reiken de idealistische ‘Studenten voor Morgen’ de zogeheten SustainaBul uit. Ze maken een ranglijst van hogescholen en onderwijsinstellingen, waarin ze letten op duurzaamheid in onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Ook bijzondere initiatieven (best practices) wegen in de ranglijst mee.

Tweede keer

Vorig jaar was de VU nog van plek twee naar plek vier gezakt, maar dit jaar is ze terug in de top drie. Opvallend is dat ze vorig jaar verdeeld over de vier peilers een hogere score hadden dan dit jaar. VU scoorde dit jaar lager dan vorig jaar op het gebied van onderwijs, maar hoger wat betreft best practices. Het is de tweede keer dat hogeschool VHL bovenaan eindigt. De hbo-instelling met vestigingen in Leeuwarden en Velp won eerder in 2020. Wageningen won vorig jaar het goud en heeft de prijs in totaal zes keer binnengesleept.

Voor de ranglijst kijken de studenten eerst wat ze zelf aan informatie over duurzaamheid kunnen vinden, waarna ze de onderwijsinstellingen om een reactie vragen. Na de antwoorden van de hogescholen en universiteiten bepalen ze de definitieve volgorde.

Een speciale prijs van een vakjury voor best practices is gewonnen door Saxion Hogescholen, die een project is gestart rond de recycling van kleding: Circulair Textiel Lab. Bijna alle opleidingen zijn erbij betrokken en ze werken samen met allerlei partners in de regio.

Het podium van de SustainaBul 2022. Afbeelding: Studenten voor Morgen.

Groene Peper

De studenten reikten de prijs vanmiddag uit tijdens Groene Peper, een festival dat aan onderwijs en duurzaamheid is gewijd. Het thema speelt een steeds grotere rol, oordelen ze tevreden, maar ze zouden graag iets meer ambitie zien. Opleidingen zouden duurzaamheid meer in het curriculum moeten integreren.

Onder duurzaamheid verstaan de studenten niet alleen milieudoelstellingen als het tegengaan van klimaatverandering, maar bijvoorbeeld ook de strijd tegen armoede en honger en het bevorderen van gendergelijkheid.

Overigens staat niet iedereen te applaudisseren als universiteiten of hogescholen meer aandacht aan duurzaamheid gaan besteden. Een plan van de Radboud Universiteit Nijmegen voor meer duurzaamheid in onderwijs en onderzoek leidde zelfs tot Kamervragen vanwege ‘klimaatactivisme’. De universiteit staat op nummer 5 van de ranglijst.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.