Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VSNU: ‘Voortbestaan schakelprogramma’s in gevaar’

De universiteiten maken zich ernstig zorgen: als ze straks nog maar anderhalf keer het wettelijk collegegeld mogen vragen voor schakelprogramma’s, kunnen ze die misschien niet meer aanbieden.

Hbo’ers die een universitaire master willen volgen of wo’ers die een andere richting op willen, moeten meestal eerst een schakeltraject of ‘premaster’ volgen. Die programma’s duren zes tot twaalf maanden en worden niet betaald door de overheid. Voor trajecten van meer dan dertig studiepunten mogen universiteiten daarom zelf het tarief vaststellen. Dit ‘instellingscollegegeld’ kan oplopen tot duizenden euro’s per jaar.

Voldoende steun

Als het aan de Tweede Kamer ligt, komt daar een einde aan. Er lijkt voldoende steun voor een amendement van D66 en SP om het tarief voor schakelaars te maximeren op anderhalf keer het wettelijk collegegeld, oftewel 2700 euro.

Tegenstemmen

De VSNU rekent voor dat universiteiten dan per student vijfduizend euro zouden moeten bijleggen. Bij de huidige 4700 schakelstudenten levert dat een financieel tekort van bijna 24 miljoen euro per jaar op. Het maakt het aanbieden van kwalitatief goede schakelprogramma’s onmogelijk, waarschuwen ze. De VSNU roept de Kamerleden op om donderdag tegen het amendement te stemmen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.