Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Vrouwen moeten genadeloos voor hun ambities gaan’

Ze werd via Instagram gescout voor Miss World NL, is jongerenambassadeur bij Buitenlandse Zaken en strijdt met haar prijswinnend project voor meer gendergelijkheid: student Laura Bas over haar drijfveren.

Nee, ze is niet iemand die graag stilzit, geeft Laura Bas (25) lachend toe. Haar fulltime bestaan als jongerenambassadeur voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, keuzevrijheid en gendergelijkheid combineert ze met de studie Culture, Organization & Management, waaraan ze in het weekend werkt. En dan won ze deze maand ook nog eens twee prijzen voor haar project voor meer gendergelijkheid op de arbeidsmarkt. Waar komen haar ambities vandaan?

“Twee weken na mijn geboorte zijn mijn ouders gescheiden, dus ik ben zonder biologische vader opgegroeid”, zegt Bas. “Mijn moeder is altijd blijven werken, onder andere als leidinggevende. Als kind merkte ik al dat er een stigma zat op alleenstaande moeders die werken. Dat vond ik naar, want ik was allesbehalve zielig. Na school ging ik naar mijn oma en dat was fantastisch. Ik ben in mijn jeugd niks tekortgekomen.”

Stigma op werkende moeders bestaat nog

Toen Bas zelf ging werken, merkte ze al snel dat het stigma op werkende vrouwen nog steeds bestaat. “Als ik mensen vertelde over mijn vele ambities, dan reageerden ze vaak in de trant van: als je eenmaal kinderen hebt, dan verschuift je focus vanzelf wel. Toen dacht ik bij mezelf: we zijn twintig jaar verder en blijkbaar hebben we nul progressie op dit gebied geboekt, hoe kan dat? Dit moet anders.”

‘Door die vooroordelen kreeg ik de hevige drang om het tegendeel te bewijzen’

De drive om carrière te maken en te strijden voor een eerlijkere wereld komt mede door haar verleden, zegt Bas. “Als kind was ik me al bewust dat ik anders was. Met mijn achtergrond krijg je vaak zo’n stempel dat het toch niks gaat worden. Door die vooroordelen kreeg ik de hevige drang om het tegendeel te bewijzen.”

Bas staat altijd aan, ook als ze thuis is. “Als mijn vriend thuiskomt van werk, vindt hij het heerlijk om een film te kijken. Dat heb ik niet, ik wil altijd bezig zijn”, lacht ze.

Vrouwen met mega-cv’s

Toen Bas voor het eerst van haar huidige functie hoorde, zocht ze op wie de huidige jongerenambassadeur en haar voorgangers waren. “Dat waren allemaal vrouwen met mega-cv’s. Toen dacht ik: dat ga ik nooit redden. Maar het is altijd in mijn hoofd blijven hangen en toen ik vorig jaar mijn project voor meer gendergelijkheid startte, dacht ik dat ik wel kans maakte.”

Uiteindelijk wist ze het ministerie te overtuigen met een uitgebreid plan van aanpak en werd ze per 1 oktober 2021 de nieuwe jongerenambassadeur. Nu ze zelf een vrouw met mega-cv is hoopt ze een rolmodel voor anderen te zijn. “Ik wil andere vrouwen inspireren om genadeloos voor hun ambities te gaan en zich niet te laten leiden door kritiek die de maatschappij op hen levert.”

Geen toegang tot menstruatieproducten

Een van de problemen waarvoor Bas zich als ambassadeur inzet is menstruatie-armoede. “In lage-inkomenslanden is menstruatie de voornaamste reden dat meisjes stoppen met school. Ze hebben geen toegang tot menstruatieproducten, en de wc’s op school zijn vaak niet meer dan een donkere kamer met een gat in de grond. Omdat die meisjes zich niet kunnen verschonen op school, blijven ze tijdens hun menstruatie thuis. Zo lopen ze een enorme leerachterstand op. Dat is uiteindelijk voor velen een reden om met school te stoppen.” 

Volgens Bas is dit een onderbelicht probleem dat gendergelijkheid in de weg zit. “Er heerst een taboe op. Dat probeer ik als ambassadeur te veranderen.”

Bijna Miss World NL

Afgelopen jaar probeerde Bas haar impact ook te vergroten met een deelname aan de Miss World NL-verkiezing. “Ik werd gescout via Instagram, ze zochten een vrouw met inhoud. Ik houd wel van een uitdaging en ik was benieuwd, dus toen heb ik ja gezegd. Dat platform kon ik toen goed gebruiken om aandacht te vragen voor thema’s die ik belangrijk vind.”

‘Ik ben meer van de inhoud’

Bas werd uiteindelijk derde in de verkiezing. “Het was een leuke ervaring, met veel fotoshoots en make-up. Als jonge vrouw is dat natuurlijk leuk, maar ik ben er toen wel achtergekomen dat ik meer van de inhoud ben. Ik ben daarom blij dat ik nu op een plek zit waar ik echt impact kan hebben.”  

 

Carrièretips van Laura Bas:

Omring jezelf met ambitieuze mensen: “Zorg dat jouw omgeving je steunt in je doelen. Voor vrouwen is de gratis Young Lady Business Academy van zakenvrouw Elske Doets de perfecte plek om zulke mensen te ontmoeten.”

Droom groot, maar stel kleine doelen: “Als het jouw droom is om burgemeester van Amsterdam te worden, mail dan niet meteen Femke Halsema, maar zoek eerst uit welke Amsterdamse jongerenpartijen aansluiten bij jouw speerpunten en neem daar contact mee op.”

Neem twee mentoren: “Een mentor die een rolmodel voor je is, iemand tegen wie je opkijkt. En een mentor die net een stapje verder is dan jij, die kan zich goed inleven in jouw situatie.”

Wil jij je ook inzetten voor de maatschappij, maar weet je niet hoe? Neem contact op met Laura Bas via LinkedIn.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.