Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Scène uit The Texas Chainsaw Massacre

Van Engelshoven wil snoeien in ‘woud van overleggen’

Het onderwijs kan bezuinigen door “te kappen in het woud van overleggen”, zegt minister Van Engelshoven. Ze geeft hiermee antwoord op vragen van de Tweede Kamer over de zogenoemde doelmatigheidskorting. 

De Kamer toonde zich gisteren geïrriteerd over de term doelmatigheidskorting, waarmee het kabinet wil bezuinigingen. Het Nederlandse onderwijs is immers al superefficiënt, hoe kan daar nog winst behaald worden?

De oppositie is bang dat deze bezuiniging ten koste gaat van het lesgeven, en dat de druk in het onderwijs zo alleen maar oploopt. Dat erkent Van Engelshoven, maar de bezuiniging ligt er nu eenmaal. Kom maar met suggesties om die weg te werken, zei ze vandaag.

Overlegcultuur

Harm Beertema (PVV) deed gisteren al een voorzet. “Nergens wordt zoveel overlegd als in het onderwijs. Al dat geld komt direct of indirect via de scholen uit de onderwijsbegroting.” Moeten we niet gewoon flink eens snijden in die overlegcultuur, vroeg hij de minister.

Van Engelshoven kan zich daar wel in vinden, zei ze vandaag. “Ik ben het met Beertema eens dat we door de bestuurlijke bomen het bos niet meer zien. Die doelmatigheidskorting kan worden ingevuld door te kappen in het woud van overleggen.” Ze wil daarover eerst met – jawel –  het werkveld in gesprek.

Zinvol

Beertema twijfelt over het nut daarvan. “Ik vind het hele mooie warme woorden die u spreekt, maar u weet ook dat elke bureaucratie het doel heeft zichzelf in standhouden. We moeten niet met die stichtingen in gesprek gaan, we moeten zelf bepalen hier wat zinvol is en wat niet.”

Maar de minister laat zich niet van haar stuk brengen. “Ik zit nu eenmaal zo in elkaar om eerst in overleg te gaan.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.