Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vakbonden niet onder de indruk van loonsverhoging universiteiten

De vakbonden zijn allerminst onder de indruk van de loonsverhoging die de universiteiten vorige week hebben aangekondigd. “We hebben nog steeds een verschil van inzicht.”

De onderhandelingen over een nieuwe universitaire cao zitten muurvast, maar het loon van universitaire medewerkers gaat alvast omhoog: 0,8 procent om precies te zijn, met terugwerkende kracht per 1 januari van dit jaar.

“Zo’n eenzijdige beslissing is uitzonderlijk”, zegt Donald Pechler, onderhandelaar van vakbond VAWO. “Maar voor ons verandert er niets. Er is nog steeds een verschil van inzicht. Wij willen praten over verlichting van de werkdruk en de duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Paraplu-afspraak

Dat zeggen de andere vakbonden ook. “Het zij zo”, reageert bestuurder Jan Boersma van FNV Overheid op de loonsverhoging. “Wij vinden ook dat medewerkers recht hebben op het geld dat de universiteiten nu uitkeren, maar dat is niet het hele verhaal.”

CNV Onderwijs sluit zich daarbij aan. De vakbonden maken een ronde langs universiteiten om met hun achterban te praten. Op 5 juli zijn de laatste bijeenkomsten aan de Open Universiteit en de Universiteit Maastricht. Pas na de zomer zouden de gesprekken weer hervat kunnen worden.

Het conflict tussen vakbonden en universiteit gaat vooral over de loonruimteovereenkomst, een soort paraplu-afspraak voor de hele publieke sector die vorig najaar is gesloten. Er is voor alle sectoren een loonsverhoging van 5,05 procent afgesproken, maar de vraag is hoe je tot dat percentage komt.

Zwangerschapsverlof

De universiteiten rekenen met loonsverhogingen die sinds januari 2015 zijn toegekend, maar de vakbonden willen die niet meetellen: die verhogingen zijn afgesproken voordat het loonruimteakkoord werd gesloten en staan er volgens hen los van.

Bovendien verlangen werknemers volgens FNV-bestuurder Boersma vooral naar wat meer zekerheid en wat minder werkdruk. “Daar gaat het volgens hen om. Die 0,8 procent is een leuk gebaar, maar komt niet tegemoet aan hun wensen.”

Die ‘duurzame inzetbaarheid’ gaat onder meer over de omgang met oudere werknemers, let Boersma uit, “maar bijvoorbeeld ook over vrouwen die terugkomen van zwangerschapsverlof en hun achterstand in hun onderzoek graag willen inlopen”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.