Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

UvA wil Maagdenhuisbezetters het pand uit

Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam eist dat de actievoerders in het Maagdenhuis het pand onmiddellijk verlaten. Gebeurt dit niet, dan volgt een gang naar de rechter. 

“Het leek erop dat dit voorkomen kon worden door goed overleg, maar helaas is dit niet mogelijk gebleken”, laat de UvA zojuist weten. Die conclusie volgt op een persconferentie vanmorgen van enkele actievoerders van De Nieuwe Universiteit. Daarin eisten ze opnieuw aftreden van het college van bestuur en lieten ze weten dat er vanaf maandag hardere acties gevoerd zouden gaan worden.

Stomverbaasd 

De universiteit was daar naar eigen zeggen stomverbaasd over, omdat er gisteravond overeenstemming zou zijn bereikt met een delegatie van de Maagdenhuisbezetters. “De delegatie waarmee is gesproken was akkoord en de onderhandelaars hebben het akkoord volgens afspraak voluit verdedigd”, aldus het persbericht. 

Maar UvA-docent Rudolf Valkhoff verklaarde vanmorgen: “Wij verwerpen het ultimatum van het CvB om onder dwang van juridische procedures het Maagdenhuis te verlaten. Dit zijn maatregelen die de nek breken van jonge idealistische mensen die zich inzetten voor goed onderwijs. Dit is puur cynisme.”

Toezeggingen

Sinds de bezetting van het bestuursgebouw van de UvA eind februari begon heeft het bestuur een aantal toezeggingen gedaan, bijvoorbeeld over meer inspraak en meer vaste contracten. Ook worden er twee commissies gevormd die de onderzoek gaan doen naar de financiën van de instelling en naar mogelijkheden voor verdere democratisering.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.