Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 februari 2024

Studentenleven
& Maatschappij

UvA vindt ook dat Van den Boom niet plagieerde, maar verwijdert wel haar toespraken

Geen plagiaat, maar ‘slordigheden’: dat concludeerde de commissie die onderzoek deed naar vermeend plagiaat in het werk van Dymph van den Boom. Het bestuur van de Universiteit van Amsterdam neemt dit oordeel over.

Voormalig UvA-rector Van den Boom kwam vorig jaar in opspraak toen NRC Handelsblad berichtte over mogelijk plagiaat in haar toespraken en proefschrift.

In december concludeerde een onafhankelijke integriteitscommissie dat ze geen plagiaat had gepleegd. Wel schreef de commissie dat ze slordig was geweest in haar bronvermelding, en dat “van een bestuurder mag worden verwacht dat deze het goede voorbeeld geeft”.

Toespraken verwijderd

Het UvA-bestuur heeft op basis van het commissierapport besloten de toespraken van de voormalig rector van de website te verwijderen. Als Van den Boom de ontbrekende verwijzingen toevoegt, kunnen ze in een nieuwe versie online komen.

Van den Boom kan binnen zes weken in beroep gaan bij het Landelijk Orgaan voor Wetenschappelijke Integriteit. Tot die tijd is het besluit van het UvA-bestuur voorlopig.

Er klonk de nodige kritiek op het oordeel van de commissie. De vrees bestaat dat studenten die hun bronvermelding niet op orde hebben zich erop beroepen. Het UvA-bestuur benadrukt dat de fraude- en plagiaatregeling voor studenten “onverkort van kracht blijft”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.