Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

UvA-studenten bezetten nu het Maagdenhuis

Bijna een halve eeuw na de historische bezetting van 1969, is het Amsterdamse Maagdenhuis opnieuw het toneel van studentenprotest: het bestuursgebouw van de Universiteit van Amsterdam wordt sinds woensdagavond bezet.

Onder luid gejoel werden woensdagavond rond half acht de deuren van het Maagdenhuis ingetrapt, waarna ongeveer tweehonderd studenten het gebouw binnendrongen. Ze eisen onder andere democratische verkiezingen van het bestuur, meer vaste contracten voor het personeel en een ‘open debat’ over de bezuinigingen op de UvA.

Protestmars

De inval volgde op een protestmars voor meer democratie in het hoger onderwijs. De mars ging van het Bungehuis, dat gisteren door de mobiele eenheid werd ontruimd, naar het Maagdenhuis. Op het hoogtepunt zouden zo’n duizend mensen hebben meegelopen in de demonstratie, waar ook landelijke vakbonden, studentenorganisaties en politieke partijen aan meededen.

Terwijl de aanwezige actievoerders nog vergaderden over vervolgstappen, maakte het bestuur van de UvA rond tien uur ‘s avonds onverwacht zijn entree. UvA-voorzitter Louise Gunning was niet te spreken over de daden van de actievoerders: “Als jullie echt een democratische en vreedzame gemeenschap zijn, val je niet met geweld een gebouw binnen en blijf je van andermans bezittingen af. Als jullie mensen slaan om een gebouw binnen te komen, ga je voorbij aan wat ik nog acceptabel vind.”

Conversatie met Gunning

Het gesprek tussen de demonstranten en het bestuur verliep stroef: Gunning verweet de studenten dat ze de uitnodiging voor een dialoog afwijzen, maar volgens de actievoerders komt het bestuur alleen opdagen als er gebouwen worden bezet.

Gunning riep de actievoerders uiteindelijk nog een laatste maal op het Maagdenhuis te verlaten: “Kunnen jullie dat?”, Waarop een student antwoordde: “We kunnen dat wel, maar we willen dat niet.” Daarop verliet het college van bestuur het gebouw.

Burgemeester

Iets voor middernacht kwamen zelfs de Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan en de hoofdcommissaris van de politie langs in het Maagdenhuis. De burgemeester was eerder door de demonstranten uitgenodigd voor een gesprek en aan die oproep gaf hij gehoor.

Hij zei begrip te hebben voor hun problemen, maar maakte ook duidelijk dat hij tot ontruiming zou overgaan als de actievoerders niet in gesprek zouden gaan met het college van bestuur. Tijdens de door hem geleide onderhandelingen over de bezetting van het Bungehuis had hij de indruk gekregen dat de UvA-bestuurders best bereid waren om hun fouten toe te geven en daarvan te leren. De meningsverschillen zijn volgens hem overbrugbaar.

Hij benadrukte dat de actievoerders weliswaar veel steun kregen, maar dat ook de vele andere studenten en medewerkers van de UvA de kans moeten krijgen om mee te praten. Tegen half twee verliet Van der Laan het pand: “Ik wens jullie wijsheid, en harmonie toe, en een betere studie.”

Steun aan de demonstranten

Een deel van de groep houdt het gebouw nog altijd bezet. De SP belooft in ieder geval steun: Kamerlid Jasper van Dijk twittert dat hij graag wil helpen en jongerentak ROOD riep iedereen op langs te gaan met slaapzakken.

De Universiteit van Amsterdam heeft aangifte gedaan. Dat betekent dat het gebouw in principe snel ontruimd kan worden. De beslissing daarover is aan de burgemeester, politie en openbaar ministerie.  

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.