Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

UvA-actiegroep wil niet naar Pieter Duisenberg: ‘kom maar naar ons’

De actiegroep ReThink UvA slaat een uitnodiging van universiteitenvereniging VSNU af om over de benoeming van de nieuwe voorzitter Pieter Duisenberg te praten. Kom maar bij ons langs, zeggen de Amsterdammers.

Bijna vijfduizend handtekeningen staan er onder de petitie van ReThink UvA tegen de benoeming van het VVD-Kamerlid. De universiteitenvereniging bleef achter haar keuze staan en nodigde de initiatiefnemers uit voor een gesprek.

Maar daar gaat ReThink niet mee akkoord, blijkt uit een tegenvoorstel aan de twee vicevoorzitters van de VSNU. De actiegroep wil niet achter gesloten deuren praten. Een publieke bespreking van de keuze voor Duisenberg lijkt de actievoerders “cruciaal”. 

Openbare bijeenkomst

De VSNU kan nog niet reageren op het tegenvoorstel, laat woordvoerder Bart Pierik weten. Duisenberg, die maandag begint als VSNU-voorzitter, trapt woensdag bij de Universiteit Utrecht een kennismakingstournee langs de universiteiten af.

In een interview met het HOP zei hij bij alle universiteiten in gesprek te willen gaan met studenten en medewerkers, en ook met zijn critici. Maar in Utrecht is er geen openbare bijeenkomst. Of dat bij de UvA op 1 november anders is, kan Pierik nog niet zeggen: “We werken op dit moment nog aan het programma.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.