Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Utrechtse student bijna neergeschoten na grap met nepwapen

Het had niet veel gescheeld of een dronken student (21) was vorige week in Utrecht neergeschoten door de politie. Hij liep met een nepwapen rond om een grap met zijn huisgenoten uit te halen.

De politie kreeg vrijdagochtend melding over een bewapende man op straat. Twee gealarmeerde agenten maanden hem om zijn wapen te laten vallen, maar daar gaf hij niet direct gehoor aan. Net op het moment dat de agenten op het punt stonden de trekker over te halen, stak hij zijn handen in de lucht, schrijft het Utrechtse universiteitsblad DUB.

Fictief persbericht

De student, die dronken was tijdens het incident, beseft dat de grap rampzalige gevolgen had kunnen hebben. Hij heeft uitgebreid zijn excuses gemaakt. Mede daarom heeft de officier van justitie hem een alternatieve straf opgelegd. Hij moet een paper schrijven over zijn actie en die persoonlijk aan de agenten aanbieden. Ter waarschuwing verspreidde het Openbaar Ministerie gisteren een persbericht met een fictief nieuwsartikel over een doodgeschoten student, om te benadrukken hoe anders het had kunnen aflopen. “Gelukkig voor iedereen voltrok dit horrorscenario zich niet”, schrijft het OM.

Het is niet de eerste, en waarschijnlijk ook niet de laatste studentengrap waarvoor de politie moet uitrukken. Vorige maand dachten agenten aan een aanslag na paniek die ontstond bij de ‘ontvoering’ van een bestuurslid van een Wageningse studentenvereniging. In juli vorig jaar hield de politie in Breda twee studenten van NHTV Hogeschool aan die met bivakmutsen op iemand uit de auto sleepten.   

 

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.