Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteitsbestuurders krijgen ludieke oorwassingen

Uit protest tegen de hoge reiskosten van het bestuur van de Universiteit Utrecht kreeg voorzitter Marjan Oudeman gisteren een gouden ov-kaart van Rood, de jongerenorganisatie van de SP. 

RTL Nieuws onthulde vorige week de declaraties van universiteitsbestuurders en wees daarbij vooral op het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Dat heeft bijna een half miljoen euro besteedt aan ritjes van bestuurders in twee dienstauto’s met chauffeur. Ook worden er hoge taxikosten gedeclareerd.

Best lekker

Uit onvrede overhandigden de jongeren van de SP, samen met de actiegroep De Nieuwe Universiteit Utrecht, een grote ov-kaart aan de bestuursvoorzitter. Reizen met het openbaar vervoer wordt volgens Rood aan alle medewerkers van de universiteit opgelegd in de interne declaratieregels, behalve aan het bestuur.

Ook elders waren er ludieke acties. Rector Theo Engelen van de Radboud Universiteit kreeg van studentenfractie AKKU een bureaustoel van 25 euro cadeau. Hij declareerde bijna drieduizend euro voor zijn eigen bureaustoel, maar gaf toe dat het tweedehands exemplaar van AKKU ook best lekker zat.

Strengere regels

Veel Kamerleden reageerden verontwaardigd op de hoge kosten die bestuurders van sommige universiteiten declareren. Zowel coalitie- als de oppositiepartijen vinden dat universiteiten niet te veel geld mogen uitgeven aan dure reizen en luxe lunches. Ze vinden minister Bussemaker aan hun zijde. Die kondigde een gesprek aan met universiteiten en overweegt of de eisen voor declaraties wellicht strenger moeten worden.

De Utrechtse universiteitsraad schrijft in een brief aan het college dat het nog eens kritisch moet kijken naar een aantal declaratieposten, al richt de onvrede zich niet zozeer op de hoge vervoerskosten of uitgaven aan hotels, schrijft nieuwswebsite DUB. De voorzitter van de personeelsgeleding noemde de rel eerder “een storm in een glas water”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.