Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteiten en studenten hebben geen zin om te wachten

Het kabinet moet nu al extra investeren in het hoger onderwijs, vinden hogescholen en universiteiten. Ook studentenorganisaties willen niet wachten tot het nieuwe leenstelsel eindelijk geld oplevert.

De onderwijsbegroting voor 2016 is als de stilte voor de storm: nu verandert er weinig, maar dankzij het nieuwe leenstelsel komen er over een paar jaar miljoenen vrij. Het duurt immers even voor de studenten die nu lenen hun schuld gaan terugbetalen.

Symbolisch wensenlijstje

Maar voorzitter Thom de Graaf van de Vereniging Hogescholen wil dat minister Bussemaker dat geld eerder inzet. Nu het beter gaat met de economie, kan dat volgens hem prima. “Versneld investeren in het hoger beroepsonderwijs, zal zich ook versneld terugbetalen in het aanjagen van de kenniseconomie.”

Ook universiteitenvereniging VSNU roept de minister op “om de broodnodige investeringen te versnellen en te verhogen”. Verder wijst voorzitter Karl Dittrich erop dat er voor de Nationale Wetenschapsagenda, die binnenkort wordt gepresenteerd, geen extra geld wordt uitgetrokken. “Zonder financiële middelen zal de agenda niet meer dan een symbolisch wensenlijstje zijn.” 

Mooie beloften

Ook studenten zijn teleurgesteld in de begroting voor 2016. “Het is niet duidelijk hoe de onderwijskwaliteit voor de huidige studenten verbetert”, zegt Sara Spano van de Landelijke Studenten Vakbond. “Van alle mooie beloften zien we nog weinig terug in daden.”

Linde de Nie van het Interstedelijk Studenten Overleg vult aan: “Het gesteggel over bedragen en beloftes moet afgelopen zijn. Wees eerlijk naar studenten en geef openheid van zaken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.