Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Uithollen prestatieafspraken belooft weinig goeds voor leenstelsel

Het belooft weinig goeds dat de prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten op losse schroeven staan, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg. “Zo gaat het straks ook met de investeringen van het leenstelsel.”

Het wordt lastig te beoordelen of universiteiten en hogescholen hun prestatieafspraken nakomen, erkent Frans van Vught, voorzitter van de landelijke reviewcommissie die de prestaties van hogescholen en universiteiten moet beoordelen.

Uitgesteld of afgezwakt

Want de overheid verandert het beleid steeds. Er is minder geld dan gedacht en allerlei maatregelen zijn uitgesteld of afgezwakt. Dus wordt het moeilijker om bijvoorbeeld meer contacturen te roosteren, de uitval onder studenten te bestrijden of docenten bij te scholen.

Zo zal het straks ook gaan met het extra geld van het leenstelsel, waarschuwt ISO-voorzitter Falco Carelsz. Minister Bussemaker wil de basisbeurs afschaffen, wat studeren duizenden euro’s duurder maakt, en het geld aan het hoger onderwijs besteden. “Maar als de prestatieafspraken nu al op losse schroeven staan, kan de minister dan nog garanderen dat het geld dat ze wil bezuinigen met het leenstelsel straks wel goed geïnvesteerd gaat worden?”

Te snel

Het gaat te snel, meent Carelsz. Eerst zou duidelijk moeten zijn waar het geld voor bestemd is voordat de basisbeurs wordt afgeschaft. “Er wordt nu bezuinigd voordat vaststaat waar het geld naartoe gaat. Dat moet andersom. Eerst kwaliteitsafspraken dan pas een leenstelsel.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.