Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tweedejaars kunnen eindelijk feestend ‘landen’

De tweedejaars bachelorstudenten die vorig jaar geen echte introductieweek hadden door de lockdown krijgen donderdag 30 september een herkansing tijdens het evenement Happy Landing.

Een salsaworkshop, spijkerpoepen en wetbundel werpen… Het festivalterrein van Thuishaven in Amsterdam-West wordt donderdag omgebouwd tot informatiemarkt en ontmoetingsplek voor tweedejaarsstudenten. Het idee voor een alternatief voor de introductieweek van vorig jaar ontstond bij de universitaire studentenraad al in mei, om de studenten die achter het net visten toch een kans te geven een soortgelijke ervaring te hebben. Maar door de aanhoudende coronamaatregelen ging de geplande bijeenkomst in juli niet door.

Nieuwe mensen leren kennen

Rutger Selier, oud-studentenraadslid, die het evenement samen met zijn opvolger Abdul Malik en Chantal van den Buijs van Student- en Onderwijszaken organiseerde, vertelt: “In eerste instantie was het idee om de studenten via hun studievereniging een activiteit aan te bieden op de campus. Een aantal verenigingen doet dat ook, maar de mogelijkheden voor een groot sociaal evenement waren met de nog geldende maatregelen beperkt. Met deze avond geven we de studenten toch nog een kans om een leuke tijd te hebben en nieuwe mensen te leren kennen.”

De organisatie overwoog eerst om het ook voor tweedejaars masterstudenten toegankelijk te maken, “maar die hebben vaak toch wel een introperiode meegemaakt tijdens hun bachelor”, aldus Selier. Via een online tool wordt gecontroleerd of het VUnet-id wel bij een tweedejaarsstudent hoort, een kaartje kost 7,50 euro.  

Coronapas

Bezoekers van het evenement moeten een coronapas laten zien. Chantal van den Buijs van Student- en Onderwijszaken: “Toen dit idee ontstond, was Thuishaven een van de weinige plekken in Amsterdam waar je met een grote groep kon samenkomen. Op de campus kon dat nog niet. De coronacheck was een voorwaarde om de toen nog geldende anderhalvemetermaatregel los te laten. Met de nieuwe maatregelen vanaf 25 september, moeten alle horeca die coronacheck doen. Wel konden we toen ook 100 extra kaarten beschikbaar stellen. Die zijn inmiddels uitverkocht.”

Dansen vanaf 19 uur

Donderdag is er van 17 tot 19 uur een informatiemarkt met organisaties als Griffioen, 3D en diverse studentenverenigingen. Daarbuiten organiseren verschillende studieverenigingen sport- en spelactiviteiten, is er eten op het terrein en vanaf 19 uur gaat het volume van de muziek omhoog om dansend de avond af te sluiten. De line-up is grotendeels gevuld met artiesten die verbonden zijn aan de VU: naast premasterstudent Daan Knijnenburg die samen draait met Utrechtse dj PYN nemen ook Uilenkatten en Van den Buijs zelf het podium. Amsterdamse dj Nuno dos Santos sluit af.

Mocht deze editie een succes zijn, dan lijkt het Selier best wat om naar volgende opties te kijken om vanuit de VU dit soort feesten te organiseren. “Uit de kaartverkoop blijkt dat studenten heel enthousiast zijn. Maar er moet dan wel geld voor beschikbaar blijven, want de kaartverkoop dekt de kosten niet.”

Happy Landing is donderdag 30 september van 17 tot 23 uur op festival Thuishaven, boven Westerpark op de Contactweg 68.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.