Voor je eerste bachelor of master betaal je het wettelijke collegegeld: komend studiejaar is dat 2.530 euro. Maar een tweede studie is een dure zaak. Universiteiten en hogescholen krijgen er geen bekostiging voor en mogen zelf het tarief bepalen.
Dat instellingstarief ligt meestal vele duizenden euro’s hoger. Voor een tweede master rechten betaal je al snel 15 duizend euro. De bachelor geneeskunde in Maastricht kost 32 duizend euro per jaar.
Alleen omscholing naar de zorg of het onderwijs is nog altijd relatief goedkoop: daarvoor geldt nog steeds het wettelijke collegegeld. Er zijn immers grote tekorten aan verplegers en docenten.
Hoeveel
Hoeveel studenten volgen eigenlijk zo’n tweede studie? En hoeveel zou het kosten om iedereen weer tegen het wettelijke tarief te laten studeren? Die vragen stelt de Tweede Kamer naar aanleiding van het jaarverslag van het ministerie.
Het zijn er ongeveer 17 duizend, is het antwoord, van wie driekwart een bacheloropleiding volgt en de rest een master. Veruit de meeste van deze studenten kiezen een opleiding in het onderwijs of de zorg, waarvoor ze dus relatief goedkoop uit zijn.
© HOP. Bron: OCW.
Het zou de schatkist circa 200 miljoen euro per jaar kosten om alle ‘tweede studies’ weer te bekostigen, schat het ministerie. Dan zouden studenten in alle disciplines weer het lage tarief betalen. Gezien de aangekondigde bezuinigingen lijkt het onwaarschijnlijk dat de komende regering dit geld ervoor wil vrijmaken.
Als het puur om geld gaat dan kan je ook in Duitsland studeren voor 1000 euro per jaar. Moet je wel naar Duitsland gaan.
Wil je niet naar Duitsland gaan, en toch voor dat bedrag studeren? Dan kun je op afstand studeren bij de Fernuniversität. Kost je nog steeds minder dan 1000 euro per jaar (het was 780 euro volgens mij). Het is een goed aangeschreven universiteit [1]. Je moet wel Duits kunnen op B2.2 niveau zoals gemeten op http://www.testdaf.de dat is nog steeds evt. een barrière.
Verder valt natuurlijk voor een tweede studie ook de Open Universiteit te overwegen, omdat je betaald per vak en het dus afstandsvriendelijk is. Dus stel dat je 20 studiepunten per jaar volgt, dan betaal je rond de 3333 euro op dit moment. Dat is nog wel te overzien.
[1] “The FernUniversität in Hagen is Germany’s only state distance-learning university, and its largest in terms of student numbers. Its flexible degree programs and continuing education options make higher education accessible to students in a variety of life situations. Its five faculties conduct a wide range of theoretical and applied research in their subject areas of Humanities and Social Sciences, Psychology, Mathematics and Computer Science, Economics and Business Administration, and Law.”