Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tweede Kamer grillt Bussemaker wegens ‘hogerop’-uitspraak

Het was een bizarre uitspraak, ze heeft het bont gemaakt, ze zou sorry moeten zeggen. De Tweede Kamer haalde gisteren hard uit naar minister Bussemaker, maar zij wimpelde de kritiek weg.

“Wat mij stoort, is dat iedereen alleen maar hogerop wil”, zei minister Bussemaker zaterdag in de Volkskrant. Vwo’ers hoeven niet allemaal naar de universiteit en voor sommige jongeren is een mbo-diploma misschien ook goed genoeg. “Het is belangrijker om de juiste student op de juiste plek te krijgen.”

Verder ontwikkelen

“Een bizarre uitspraak van een minister die studenten zou moeten aansporen en ondersteunen in hun streven om het beste uit hun talenten te halen”, stelde Paul van Meenen (D66) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer. “Zij zou die studenten moeten helpen in plaats van tegengaan.” 

“We hebben het hier toch over de minister van Onderwijs, die de mensen zou moeten aanjagen om zich verder te ontwikkelen?”, sneerde Michel Rog van het CDA. “Is de minister nu bezig om te bevorderen dat er minder mensen gaan studeren?”

Onhandige uitspraak 

Ook regeringspartij VVD ergerde zich. Kamerlid Pieter Duisenberg: “Is zij het niet met mij eens dat zij gewoon kan zeggen: ‘Sorry, leerlingen van Nederland, het was een onhandige uitspraak die ik niet had moeten doen. Het gaat gewoon om ambitie en om alles uit jezelf halen’?” 

Maar Bussemaker gaf geen krimp. De Kamerleden zouden haar uitspraken niet uit hun context moeten halen, antwoordde ze. Ze verwachtte van aankomend studenten en van Kamerleden “dat zij behalve een aanhef op de voorpagina het hele artikel lezen”.

Afzwakken 

Want het ging haar om de vraag in welk onderwijs leerlingen en studenten het best tot hun recht komen. “Ik vind het belangrijker dat iedere student op de juist plek komt dan dat er wordt gekozen voor het hoogste statusniveau”, legde ze aan de Kamerleden uit. 

Maar moet je dan de ambities van jongeren afzwakken, vroeg de Tweede Kamer zich af. Bussemaker: “Het moet gaan om de kwaliteit en om het volgen van het onderwijs dat past bij een leerling of een student.” Daarin valt nog veel verbeteren, meende ze, “ook gezien het aantal studenten dat in het eerste jaar uitvalt en niet meer terugkomt”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.