Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Vlnr: Dina Bousbaa, Khalid El Haji, Onderwijsminister Dijkgraaf, Parwana Rezai en Naznin Musa

Twee VU-studenten winnen Echo Award

Masterstudent geneeskunde Dina Bousbaa en masterstudent rechten Parwana Rezai kregen dinsdagavond 6 december een Echo Award Diversiteit & Inclusie uitgereikt door onderwijsminister Robbert Dijkgraaf.

De Echo Awards werden 20 jaar geleden in het leven geroepen om verhalen van studenten met een niet-westerse achtergrond zichtbaarder te maken. Inmiddels zijn diversiteit en inclusie mainstream thema’s geworden, schrijft de organisatie op hun site. De awards zijn nu dan ook bedoeld voor ‘succesvolle studenten met een niet-westerse achtergrond’ die zich specifiek onderscheiden door een ‘ondernemende instelling, organiserend vermogen, actieve maatschappelijke betrokkenheid en constructieve aanpak in uitdagingen gerelateerd aan uitsluiting’.

Spoken word

Masterstudent en ambassadeur voor Vluchtelingen Werk Nederland Parwana Rezai werd in het bijzonder geprezen voor haar inzet voor de rechten van vluchtelingen en Afghaanse vrouwen in Afghanistan.

De andere VU-student die won is Dina Bousbaa (25). De masterstudent geneeskunde staat elke zondag voor de klas om kinderen uit kansarme wijken les te geven over thema’s als rechten, kunst en journalistiek. De jury was vooral te spreken over hoe ze handelt vanuit een gemeenschapsgevoel en zich ook weet te uiten via spoken word, waar ze de verhalen vertelt van eerste generatie Marokkaanse Nederlanders. “Die hebben geen podium om hun verhaal te vertellen.”

Marokkaanse grootouders

Die liefde voor verhalen vertellen en zich inzetten voor de gemeenschap in plaats van voor het individu is iets dat Bousbaa toeschrijft aan haar Marokkaanse achtergrond. Haar grootouders kwamen als gastarbeiders van Marokko naar Nederland en gaven haar het belang van kennis en onderwijs mee. “Ik merk aan alles dat ze dankbaar zijn om hier te zijn maar ook dat ze hier geleden hebben. Ze waren constant bezig met: morgen moet beter zijn dan vandaag, en dat was het dan steeds niet. Met de tweede en derde generatie is dat steeds meer het geval. Met de kansen die ik heb gekregen, hadden mijn grootouders dit ook kunnen neerzetten, misschien wel meer.”

‘Het voelt voor mijn grootouders alsof ze hun doel bereikt hebben’

Bij de uitreiking had ze haar moeder en broertje bij zich, overige vrienden en familie keken mee via een link. Haar grootouders moet ze het nieuws nog vertellen, daar kijkt ze naar uit. “Ik merk dat als ze me op het podium zien met spoken word of bij de uitreiking van mijn bachelor bijvoorbeeld, dat het voor hen voelt alsof ze hun doel hebben bereikt.” De award voelt voor Bousbaa als een bevestiging dat ze op het juiste pad is. “Ik heb in mijn keuzes afgeweken van het standaard traject binnen geneeskunde en in plaats daarvan mijn hart gevolgd.”

Een zomer in de VS

Uit de 35 voorgedragen kandidaten van hogescholen en universiteiten uit heel Nederland werden er 15 genomineerd en uiteindelijk vier uitgeroepen tot winnaars. Naast de twee VU-studenten wonnen een student computerwetenschappen van de TU Delft en een student commerciële economie van de Hogeschool van Amsterdam. Zij zullen deze zomer een Summercourse volgen aan de University of California in Los Angeles.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.