Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Toffe Peer Award voor beste omgang met medezeggenschap

Voor het tweede jaar op rij krijgen Tilburgse universiteitsbestuurders de Toffe Peer Award voor hun omgang met de medezeggenschapsraad. Andere bestuurders kunnen nog wat van hen leren.

Alle leden van medezeggenschapsraden kregen een vragenlijst toegestuurd van de twee landelijke medezeggenschapsorganisaties SOM (voor het hbo) en LOF (voor het wo): wat gaat er goed, wat kan er beter?

Kritisch geluid

In een jaar tijd is er weinig veranderd. Het is de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt en de Universiteit van Tilburg is nog altijd de beste. Annelou Veen van het LOF heeft zojuist een oorkonde overhandigd aan collegevoorzitter Koen Becking.

Maar ook de studenten verdienen een compliment, meent ze. “Het mes snijdt aan twee kanten. De studenten zijn kritisch, bereiden zich goed voor en zijn eager om hun inbreng te leveren. En dan gebeurt er ook echt iets mee. In Tilburg wordt een kritisch geluid gewaardeerd.”

Betere scholing

De kunst is nu om andere universiteiten en hogescholen het goede voorbeeld van Tilburg te laten volgen, aldus Veen. “We willen graag dat het beter gaat verlopen en dat studenten beter gehoord worden. De verschillen tussen instellingen zijn nog steeds heel groot.”

Daarvoor is ook betere scholing van medezeggenschappers nodig, meent ze. Binnenkort opent het LOF de Medezeggenschapsacademie, die het hele jaar door een leertraject biedt. De onlangs gelanceerde cursus van De Politieke Zaal (met de wijze raad van oud-medezeggenschappers) is daar een onderdeel van.

Rotte appel

Er is ook een Rotte Appel Award voor de onderwijsinstelling die het slechtst met de medezeggenschap omgaat. Daarvan wordt de ‘winnaar’ waarschijnlijk volgende week bekendgemaakt. Vorig jaar ging deze twijfelachtige eer naar de Hogeschool Leiden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.