Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Toename Amerikaanse studenten vlakt af

De komende jaren groeit het aantal studenten in de Verenigde Staten minder hard dan het afgelopen decennium. Instellingen verwelkomen naar verwachting vooral meer vrouwen en ‘Hispanics’.

Tot 2021 zal het aantal studenten aan Amerikaanse universiteiten met vijftien procent groeien naar 24 miljoen, schat het ministerie van Onderwijs. Tussen 1996 en 2010 was de toename nog 46 procent.

Vooral privé-universiteiten timmerden aan de weg: het aantal studenten groeide aan de dure instellingen met 81 procent, terwijl publieke universiteiten met 36 procent groeiden. Maar die tomeloze expansie komt tot stilstand. De groei van publieke en private instellingen zal tot 2021 vergelijkbaar zijn.

De groep Amerikaanse studenten van Latijns-Amerikaanse afkomst, de ‘Hispanics’, groeit met 42 procent en heeft daarmee de meeste potentie. Voor Inuit en andere ‘native americans’ blijft de drempel hoog. In 2010 waren er slechts 200 duizend studenten die zichzelf ‘native american’ noemen en dat aantal groeit nauwelijks. Blanke Amerikanen blijven ook in 2021 de boventoon voeren.

Meer vrouwen

Net als elders in de wereld rukken de vrouwen op. Er zijn in de VS al meer vrouwelijke dan mannelijke studenten, en dat gat zal volgens het ministerie alleen maar groter worden.

Studeren in de Verenigde Staten is een stuk prijziger dan in Nederland. Het collegegeld loopt bij prestigieuze privé-instellingen op tot tienduizenden euro’s per jaar en ligt ook bij publieke instellingen hoger dan hier.

Lenen voor een opleiding moet bij de bank. De hoge rentes die Amerikanen betalen als ze eenmaal zijn afgestudeerd, zullen volgens sommigen voor de volgende ‘kredietbubbel’ zorgen. President Obama stak zijn ongerustheid over de hoge studiekosten niet onder stoelen of banken tijdens de presidentsverkiezingen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.