Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Toch onderzoek naar onderzoek student-promovendi

Na alle kritiek op de tussenevaluatie van het experiment met student-promovendi gaat minister Van Engelshoven toch overstag: ze laat een onafhankelijke partij controleren of het onderzoek volgens de regels is gedaan.

Waar de meeste Nederlandse promovendi in dienst zijn van een universiteit, een salaris ontvangen en een pensioen opbouwen, krijgen promotiestudenten alleen een studiebeurs. Deze categorie is in 2016 onder meer in het leven geroepen om het aantal promovendi te vergroten. Bij de start van de proef waren er tweeduizend plekken beschikbaar.

Universiteiten hadden echter weinig belangstelling. Alleen de Rijksuniversiteit Groningen –  grote aanjager van het experiment – en de Erasmus Universiteit Rotterdam waren enthousiast. Dit tegenvallende enthousiasme was voor minister Van Engelshoven aanvankelijk de reden om het experiment niet te verlengen. Op aandringen van de Kamer heeft ze uiteindelijk toch een nieuwe aanvraagronde geopend.

Onder de loep

Eind juni lag de eerste tussenevaluatie op tafel. Maar nog voordat die verschenen was, klonk er kritiek van Promovendi Netwerk Nederland (PNN). Onderzoeksbureau CHEPS, dat de evaluatie uitvoerde, zou te veel gebruikmaken van bevindingen van de RUG, groot voorstander van de proef. “Voor onafhankelijk onderzoek kun je niet grotendeels uitgaan van data van de direct belanghebbende die het experiment wil verlengen”, zei voormalig PNN-voorzitter Anne de Vries destijds.

De belangenvereniging is daarom blij dat minister Van Engelshoven alsnog heeft besloten om de tussenevaluatie onder de loep te nemen. Een onafhankelijke partij gaat onderzoeken of het onderzoek op “wetenschappelijk verantwoorde wijze” is uitgevoerd. “Gezien onze eerdere klachten kunnen we daar alleen maar gelukkig mee zijn”, aldus PNN-vicevoorzitter Reinder Broekstra. “We hopen dat deze extra check veel onduidelijkheid en onzekerheid zal wegnemen over de geldigheid van de conclusies uit de tussenevaluatie.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.