Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Tienduizenden handtekeningen voor behoud ov-kaart

De 15-jarige vmbo-scholier Milan van Schaik verheugde zich op een ov-jaarkaart, tot hij in het regeerakkoord las dat gratis reizen voor studenten in 2015 verleden tijd is. Dus startte hij een petitie die in een week tijd bijna vijftigduizend keer is ondertekend.

“Toen ik het regeerakkoord had gelezen, ben ik meteen met de petitie begonnen”, vertelt Milan. Hij wil aan de PvdA en de VVD laten zien hoe belangrijk het is dat het openbaar vervoer voor studenten gratis blijft.

En het verdwijnen van de basisbeurs? “Daar ben ik ook niet blij mee, maar het afschaffen van de ov-kaart is voor mij zeg maar de druppel die de emmer doet overlopen”. Hij lijkt niet de enige voor wie dit geldt: kort nadat de petitie online ging, was #studentenovmoetblijven trending topic op Twitter.

Dat mbo-studenten onder de achttien in de nieuwe plannen een kortingskaart krijgen, is “geluk hebben”, erkent hij. Maar na het behalen van zijn vmbo-diploma wil hij via het mbo uiteindelijk een hbo-diploma –“iets met media”– halen. En dat wordt een dure grap. Het zou namelijk betekenen dat hij elke dag vanuit Veenendaal naar de hogeschool in Arnhem moet reizen. “Dat kost best veel geld.” Op kamers wonen, ziet hij niet zitten.

Als hij honderdduizend handtekeningen heeft verzameld, wil de jonge actievoerder de petitie aanbieden aan het kabinet. Hij heeft deze week overleg met het ISO om zijn verdere strategie te bespreken.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.